Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A magyar szív nem elfoglalható”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde |  2022. szeptember 3. 9:04

Katonai tiszteletadással egybekötött hálaadó szentmisével emlékeztek meg Buda várának 336 esztendővel ezelőtti visszafoglalásáról szeptember 2-án, pénteken, a Budavári Nagyboldogasszony Plébániatemplomban, azaz a Mátyás-templomban.

RT1_9441

Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes ünnepi gondolataiban kifejtette: a budai Vár évszázadok óta fontos helyszín a magyarok életében és ez akkor sem változott, amikor Szulejmán szultán hadai csellel bevették 1541-ben. Elmondta: elődeink tudták, hogy nincs szabad Magyarország szabad Buda nélkül és már akkor fogadalmat tettek, hogy felszabadítják a várat. „336 évvel ezelőtt, 1686. szeptember 2-án sikerült a Szent Ligának bevenni a várat és letaszítani a vár fokáról a lófarkas jelvényt” – mondta Vargha Tamás, hozzátéve: a XVI. században az erőviszonyok megváltoztak és a hódító oszmán hadak olyan fölénybe kerültek elődeinkkel szemben, hogy az ország területi épségét már nem lehetett tovább megtartani. A hódítók számbeli és hadi fölényüket kihasználva sorra nyerték a csatákat és foglalták el a várakat. „Azonban a magyar szív nem elfoglalható. Gigászi csatát vívtak a felek, de az ostromlott oszmán hódítókon a megérkező felmentő sereg sem tudott már segíteni, az elszántság és az áldozatkészség győzött” – hangsúlyozta a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára.

RT1_9623

A megemlékezésen Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök felidézte XI. Ince pápa életútját, aki megszervezte és finanszírozta a nemzetek közti összefogását, majd Magyarország katonai ordináriusa megtartotta a hálaadó szentmisét.

Az ünnepség előtt katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták a Mátyás-templom szomszédságában található XI. Ince pápa szobrát. A koszorúzáson mások mellett fejet hajtott Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

RT1_9430

A szentmisén részt vett Gion Gábor stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkár, dr. Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkár, valamint dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára is. Megtisztelte jelenlétével a rendezvényt a Szent Sír Lovagrend, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség elöljárói, valamint azon főúri családok leszármazottai is, akiknek felmenői részt vettek a 336 évvel ezelőtti eseményekben.