Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A megfázástól a csonttörésig

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 7. 21:56

Mivel semmilyen kiképzési foglalkozást nem lehet egészségügyi biztosítás nélkül végrehajtani, természetesen a Bevetési Irány 2009 gyakorlaton is folyamatos orvosi ügyelet működik. A tábor egészségügyi komplexumában két orvos, hét felcser és négy gépjárművezető áll folyamatos készenlétben.

ROLE–I szintű egészségügyi komplexummal települt ki a MH dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (MH HEK) a Bevetési Irány 2009 gyakorlatra. Az Ercsi határában, az egykori katonai vízi gyakorlótéren felállított egészségügyi sátrakban két orvos, hét felcser és négy gépjármű vezető áll készenlétben a nap huszonnégy órájában.

Az egészségügyi részlegnél hetente váltják a vezető orvosokat. Ott jártunkkor, egy hetes szolgálat után, éppen a parancsnoki teendők átadás-átvételét követően, kaptuk el néhány percre dr. Dancsó Géza orvos őrnagyot, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj orvosát.

A honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az egészségügyi részleg feladata kettős. Egyrészt a táborban, illetve a telephelyen fellépő betegségek és bekövetkező sérülések ellátása és kezelése. Emellett pedig természetesen a vízi gyakorlótéren is ott vannak, mégpedig három sebesültszállító gépjárművel biztosítják a napi kiképzést.

Hogyan is zajlik az ellátás? – tettük fel a kérdést Dancsó doktornak, aki elmondta: szükség esetén a megbetegedett, vagy sérülést szenvedett katonákat az egészségügyi részleg sátraiban látják el. Ha kell, rövidebb ideig – maximum három napig – a fekvőbeteg ellátást is biztosítani tudják a beteg katona számára. Természetesen a kisebb sérüléseket a helyszínen is képesek kezelni, de egy esetleges súlyosabb sebesüléskor az alapellátást követően a katonák valamelyik közeli város – Budapest, Székesfehérvár, vagy Százhalombatta – kórházába szállítják.

Szerencsére azonban ilyen szállítás megszervezésére a Bevetési Irány 2009 gyakorlaton eddig nem volt szükség. Az egészségügyi részleget leginkább felső légúti panaszokkal, lázzal, vagy éppen a bakancsviselés okozta lábsérülésekkel keresik fel a katonák. Komolyabb megbetegedés eddig nem fordult elő. Mint ahogy nagyobb sérülés miatt sem kellett beavatkozniuk a tábor orvosainak, a legkomolyabb sebesülés eddig az volt, amikor egy katona a kiképzési feladat végrehajtása közben eltörte az egyik ujjpercét.

 

Fotó: Szűcs László