Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyökértömés egy konténerben

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 8. 6:03

A Magyar Honvédség egyik új képessége az MH dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ által telepített és működtetett Korszerűsített Mobil Orvos Csoport, amely bemutatkozik Ercsiben, a Bevetési Irány 2009 gyakorlaton. Az elmúlt években egyértelműen bebizonyosodott, hogy ma már a gyakorlótereken nem elég egyetlen mentőgépjárművel jelen lenni.

A gyakorlaton résztvevő katonák sátortáborában, közvetlenül a valós biztosítást végrehajtó egészségügyi komplexum mellett található néhány konténer, amelyekre ugyancsak az „eü-sök" vöröskeresztes zászlaját helyezték el. A tehergépjárművekre emelhető zöld színű konténerek települ a Magyar Honvédség Korszerűsített Mobil Orvos Csoportjának szakrendelőit és műtőit rejtik.

1595891113
Az első hallásra kicsit furcsa név valójában nem más, mint a haderő egy új képessége – tudtuk meg dr. Keliger Gyula orvos alezredestől, a csoport vezető főorvosától. És ez a képesség bemutatkozik a Bevetési Irány 2009 gyakorlat szakmai és fő látogatói napjain is.

Az elmúlt években egyértelműen bebizonyosodott, hogy ma már a gyakorlótereken nem elég egyetlen mentőgépjárművel jelen lenni, a kiképzések biztosításakor a sürgősségi szakellátásnak is van létjogosultsága – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Keliger doktor, hozzátéve: természetesen az idei esztendő legnagyobb kiképzési rendezvényén is készek a szakorvosi ellátásra, bár szerencsére eddig erre nem volt szükségük.

A Korszerűsített Mobil Orvos Csoport legfontosabb rendeltetése egyébként az, hogy fogadja a gyakorlat körzetéből érkező sérülteket és betegeket, akiket a ROLE–I szintű egészségügyi központ irányított hozzájuk. A betegek és sebesültek helyszíni osztályozása, szakorvosi szintű elsősegélynyújtása zajlik az orvos csoport konténereiben, emellett pedig különféle életmentő beavatkozásokat és állapotstabilizálást, alapvető képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat, laboratóriumi alapvizsgálatokat, és sürgősségi fogászati ellátását is biztosítanak a katonák részére.

A szakorvosi szintű elsősegélynyújtás keretén belül egyebek mellett a súlyos vérzések ellátása, a sokktalanítás

1595891113
megkezdése, a végtagsérülések rögzítése, az életmentő beavatkozások elvégzése, a szabad légút biztosítás és szükség esetén az újraélesztés szerepel a mobil orvos csoport alapvető feladatai között – árulta el dr. Keliger Gyula orvos alezredes.

Az orvos csoport komplexuma természetesen több részből áll. Az egyik a kötöző konténer, itt történik a friss sérültek első és ismételt ellátása. A műtő részben pedig az alap sebészeti ellátásra és a legfontosabb életmentő műtétekre állnak készenlétben az orvosok. A következő részleg a fogászati konténer, ahol a legsürgősebb fogászati beavatkozásokat – például fogeltávolítás, fogtömés, gyökérkezelés, szájüregi sérülések, gyulladások kezelése, fogpótlások – képesek elvégezni a csoport fogorvosai.

A labor konténerben a legalapvetőbb laboratóriumi vizsgálatokat lehet elvégezni, az úgynevezett gyógyszertár konténer pedig a csoport gyógyszereinek és egészségügyi szakanyagainak szakszerű tárolásához szükséges. A teljes komplexumhoz mindemellett egy raktárkonténer és egy sebesültszállító gépkocsi is tartozik.

1595891113
 

1595891114
 

Fotó: Szűcs László