Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ahol jóllakhat a katona…

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 7. 20:30

Van egy mondás a magyar katonák körében: aki éhes, veszélyes! Jól tudják ezt a Bevetési Irány 2009 gyakorlaton is. Az étkezésre ugyanis senkinek semmilyen panasza nem lehet. Egyébként a reggelire, az ebédre és a vacsorára fejenként, naponta 840 forint jut. Az étlapot már jó előre, hetekkel a gyakorlat előtt véglegesítették.

A Bevetési Irány 2009 gyakorlat 1300 katona befogadására kiépített táborának szélén található a hatalmas „étkezősátor". Ez természetesen nem csak egy, hanem tucatnyi sátor összessége. Ez az a hely, ahol jóllakhat a katona. Mégpedig naponta háromszor…

Mindjárt dél van, a napirend szerint ekkor kezdik el osztani az ebédet. Nem véletlen tehát, hogy már most hosszú sorok kígyóznak az „étkezősátor" két bejárata előtt. Bentről pedig finom illatok terjengenek.

Aztán tizenkettő előtt három perccel az élelmezési ellátó pont parancsnoka, Vipler Tibor törzsőrmester kiadja az utasítást: ki lehet osztani az ebédet. A műanyag tányérokba csontleves kerül (természetesen finommetélttel), a második fogás pedig csülökpörkölt törtburgonyával és savanyúsággal. Emellett még desszertre is telik, minden katona egy nagy szelet töltött ostyát kap, sőt aki szeretné, a reggeliről megmaradt almából is vehet.

1595891112
Bármilyen furcsa is, de Vipler törzsőrmesternek csak ilyenkor van ideje beszélgetni. Hiszen egész nap szervez, utasításokat osztogat. Most azonban – amikor az állomány eszik, saját beosztottjai pedig az ebéd kiosztásával vannak elfoglalva – „akad" negyed óra szabadideje.

Természetesen mint minden gyakorlaton, a Bevetési Irány 2009-en is az egyik legfontosabb kérdés az állomány étkeztetése. Korgó gyomorral ugyanis nem igazán megy jól a munka. Így nem véletlen, hogy már a gyakorlat tervezése során elhangzott a parancs: nem szabad, hogy a katonák az élelemre panaszkodjanak.

Eddig szerencsére nem is volt semmiféle probléma – tudjuk meg az ellátó pont parancsnokától – bár kétségtelenül nagyon nehéz több mint ezer ember számára megfelelő étkeket főzni.

A gyakorlat során az élelmezési ellátó pontot a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái üzemeltetik – árulta el Vipler törzsőrmester. Egészen pontosan 18 szakács, 5 felszolgáló és 20 kisegítő konyhai dolgozó. Az állomány napi két váltásban – 5-14 óra, valamint 12-21 óra között – végzi a munkáját.

Az étlapot már jó előre, hetekkel a gyakorlat előtt, még Kaposváron véglegesítették. Ez természetesen nem véletlen, hiszen 1300 emberre kellett beszerezniük az alapanyagokat. Ami hatalmas mennyiség egy-egy alkalommal is. Csak a példa kedvéért, a mai csontleveshez 60 kilogramm vöröshagymát, 50 kilogramm sárgarépát, 30 kilogramm petrezselymet és 15 kilogramm zellert használtak fel. A főfogás pedig 300 kilogramm csülökből és 570 kilogramm burgonyából készült…

Természetesen a gyakorlaton résztvevő állománynak – hivatásos és szerződéses katonáknak, valamint polgári alkalmazottaknak – napi háromszori étkezés jár. A reggeli szinte mindig hideg, vacsorára viszont van úgy, hogy melegételt kapnak a katonák és a civilek. Az étkezést naponta és fejenként 840 forintból kell kihozniuk, amely az ellátó pont parancsnoka szerint elegendő.

1595891112
 

A laikus szemével nézve egyébként a lehető legjobban felszerelt a főzőpont. A kaposvári katonák nyolc darab mozgókonyhát hoztak magukkal a gyakorlatra, amelyből hét folyamatosan üzemel, egy pedig a tartalék. Ezúttal gázzal működtetik a mozgókonyhákat, de arra is felkészültek, ha a gázellátásban valamilyen probléma lesz. Több mázsa tűzifa áll készenlétben. A szakácsok munkáját a mozgókonyhák mellett tíz darab úgynevezett gázzsámoly is segíti.

A kaposvári szakácsok a nyáron „főpróbát" tartottak a Bevetési Irány 2009. gyakorlatra. Ugyanis amikor a laktanya éttermét felújították a kaszárnya udvarán építették fel a mostani ellátó pont klónját. Egy héten keresztül mozgókonyhában főztek, minden probléma nélkül. Sőt ekkor a gyakorlat menüsorát is letesztelték a katonákon.

A beszélgetés végén Vipler Tibor törzsőrmestertől megtudunk egy titkot is: a szeptember 14-i szakmai napon alföldi gulyással és buktával, másnap pedig babgulyással és pogácsával várják a vendégeket, valamint a Magyar Köztársaság közjogi méltóságait.

Fotó: Szűcs László