Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tribün a parton, BTR-ek a vízben

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 7. 18:21

Gőzerővel készülnek a katonák az Ercsi közelében található vízi gyakorlótéren a Bevetési Irány 2009 gyakorlat jövő héten megrendezendő szakmai és fő látogatói napjára. A tervek szerint a résztvevők az elkövetkező napokban napkeltétől napnyugtáig gyakorolnak majd.

Az Ercsi Duna-parton, a bokrokon és a fákon jól látszik, hogy meddig ért a vízszint a tavaszi áradás során. A mostaninál legalább 5-6 méterrel volt mélyebb a folyam. Bár „szabad szemmel" nem látszik, de a Duna most is árad, a folyó vízgyűjtő területén az elmúlt napokban leesett csapadék miatt már közel egy méterrel magasabb a vízszint, mint egy héttel ezelőtt, amikor Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, a hivatalos megnyitóünnepség után megtekintette az előkészületeket.

1595891110
Az előrejelzés szerint még legalább másfél méteres vízszint-emelkedés várható, ami szerencsére még kezelhető – tudtuk meg Nyers József mérnök ezredestől, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj parancsnokától, aki ma szinte egész nap a parton volt és irányította csapatait.

A Bevetési Irány 2009 elnevezésű, harcászati szintű, számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlat szeptember 7-re ugyanis már eljutott a „folyamatos végrehajtás" fázisába. Vagyis a végrehajtó alegységek szinte egész nap az előírt feladataikat gyakorolták. Mégpedig azért, hogy a szeptember 14-i szakmai napon – amelyre a Magyar Honvédség összes alakulatának és katonai szervezetének képviselőit várják –, valamint a szeptember 15-i VIP napon minden a legnagyobb rendben történjen. Utóbbi rendezvényen egyébként a tervek szerint részt vesz Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke és Bajnai Gordon miniszterelnök is. A vendégek egy külön a számukra épített fatribünről nézhetik majd meg a katonák bemutatóját. Eme építmény már áll a Duna-parton…

Délelőtt, a teljes folyamzár ideje alatt, a szentesi műszaki zászlóalj katonái a pontonhíd építését és „befordítását" gyakorolták, délután pedig a vízi átkelés különböző fázisait hajtották végre a szentesi műszaki és a hódmezővásárhelyi lövész katonák. Először BTR–80/A típusú harcjárművek úsztak át a folyón, amelyeket PTSZ–M típusú kétéltűek követtek. A „lánctalpas vasszörnyek" terepjáró gépkocsikat, aknavetős rajokat és légvédelmi rakéta indítóállásokat szállítottak át a túlsó partra. A nehezebb eszközöket, azaz a D–20-as ágyútarackokat és a T–72-es harckocsikat pedig úgynevezett hídkompokkal juttatták át a folyón.

1595891110

A tervek szerint a katonák az elkövetkező napokban „napkeltétől napnyugtáig" gyakorolnak, délelőttönként teljes folyamzár mellett, délután pedig figyelve arra, hogy ne akadályozzák a vízi forgalmat. Szerencsére az elmúlt napokban nem volt túl erős a forgalom, így a katonai és a civil járművek nem zavarták egymást.

A szeptember 7-i gyakorlást megtekintette Kovács József vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese is. Látogatása során ellenőrizte, hogy minden rendben zajlik-e, s a felmerülő kisebb-nagyobb problémákat a beosztott parancsnokok segítségével próbálták minél gyorsabban megoldani.

A Bevetési Irány 2009 gyakorlat két fő napjáig ugyanis már csak egy hét van hátra. A pénteki főpróba pedig még közelebb van, s akkor már minden mozzanatnak gördülékenyen kell lezajlania.

1595891110
 

1595891110
 

1595891110
 

1595891110
 

1595891111
 

1595891111
 

1595891111
 

Fotó: Szűcs László