Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bomba a kertben és a gyárudvaron

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 7. 17:11

A 36. héten, azaz augusztus 31-e és szeptember 6-a között 46 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 11 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1568 bejelentést kaptak.

Augusztus 31-én érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészeihez, hogy a Vas megyei Mersevát és Celldömölk között, a szántóföldön, az őszi mezőgazdasági munkálatok során több tucatnyi világháborús robbanószerkezetet találtak a munkások. A tűzszerészek szeptember 2-án és 3-án vizsgálták át a területet, s e két napon összesen 37 darab, különböző típusú és űrméretű robbanószerkezeteket találtak. Volt közöttük tüzérségi gránát, aknavetőgránát és gyújtószerkezet is. A veszélyes szerkezeteket a Strak Vince és Kelemen Ferenc törzsőrmesterek által vezetett tűzszerész járőrök a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Ugyancsak augusztus 31-én a Fejér megyei Seregélyesen is akadt dolguk a honvédség tűzszerészeinek. A Béke utcában található egyik családi ház kertjében ugyanis egy második világháborúból visszamaradt, szovjet gyártmányú, AO–25-ös típusú bombát találtak. A helyszínre érkezetett járőr – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – a veszélyes szerkezetet a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Szeptember 1-jén Komáromba, a növényolajgyárba riasztották a tűzszerészeket, mivel csatornázás közben egy világháborús bombát fordított ki a munkagép a földből. A Szalay Attila zászlós vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy GP–500-as típusú, amerikai gyártmányú rombolóbomba került elő. A tűzszerészek a bomba két gyújtószerkezetét a helyszínen kiszerelték és megsemmisítették, a bombatestet pedig a központi gyűjtőbe szállították.

Szeptember 3-án a főváros XXII. kerületében, az ott működő sóderbányában kellett beavatkozniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A munkások ugyanis egy 81 milliméteres aknavetőgránátot találtak. A világháborús robbanószerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezetésével helyszínre érkező járőr a helyszínen megsemmisítette.