Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A missziósok családtagjait segítik

Szöveg: Ilyés Edit |  2009. január 19. 19:05

Családtagokkal népesült be a debreceni laktanya sportcsarnoka. Az első ízben megrendezett találkozóra a PRT hatodik váltásának hamarosan Afganisztánba utazó állománya érkezett hozzátartozóival együtt, hogy egy szervezett tájékoztató keretein belül ismerkedjen meg a humánszolgáltató, tájékoztató és családtámogató rendszerrel.

A Magyar Honvédség kötelékén belül először az 5. Bocskai István Lövészdandárnál alakult meg – a már meglévő családtámogató rendszer kibővítésével – a humánszolgáltató, tájékoztató és családtámogató rendszer, melynek irodája a PRT hatodik váltásának kiutazásával kezdi meg működését a debreceni Kossuth laktanyában.

Az iroda létrehozásának alapgondolata 2007 év végén vetődött fel elöljárói javaslatra. Ezt követően tapasztalatcsere céljából az Ohio állambeli Nemzeti Gárda képviselői látogattak a katonai szervezethez múlt év szeptemberében. A háromtagú küldöttség hat éves tapasztalattal rendelkezett, ugyanis ennyi ideje működik Ohioban hasonló családtámogató rendszer, és segítő funkciói kiterjednek az állam területén szolgáló összes katonára.

1595883315

A külföldi feladatvállalás egy család életében számos nehézség elé állítja a hozzátartozókat. Feleségek, férjek, gyerekek és szülők szembesülnek olyan problémákkal, amelyek megoldásához sokszor elengedhetetlen a távol lévő rokon segítsége.
A mindennapos problémák mellett magukra maradnak azokkal az elintéznivalókkal is, amiket a külföldön tartózkodó többek között a távolság miatt sem tud elintézni. Emellett az egyik legfontosabb elvárás missziós feladatteljesítés esetén a hozzátartozókkal való kapcsolattartás. Ezekben a helyzetekben szeretne segíteni a szolgáltató iroda állománya a családtagoknak.

1595883315

– A rendszer fő funkciója alakulatunk katonáinak és családjainak szilárd szociális biztonságának elősegítése, különösen hosszú távolléttel járó feladat végrehajtások esetén.
Támogatnánk a személyi állományt és családtagjaikat az ügyintézésben, legyen szó akár személyügyi, lakhatási, üdültetési vagy pályázati kérdésekről, továbbképzésekről, vagy a juttatások rendszeréről.
A katonák szolgálati távolléte esetén hozzátartozók is jogosulttá válnak szükséges ügyek intézésére a katonák előzetes írásbeli nyilatkozata alapján, melyben megnevezik ezen személyeket illetve jogosultságaikat – mondta el a rendezvényen Kovács József dandártábornok, a debreceni lövészdandár parancsnoka, hangsúlyozva: az iroda állománya elkötelezett lesz arra, hogy a jelentkező problémákat megoldja, és az ügyintézések menetét felgyorsítsa.

A ctábornok mindenkit arra bíztatott: „ne habozzanak megkeresni irodánkat a gondjaikkal, probléma nem maradhat megoldatlanul. Az ügyintézők, munkatársaim, és természetesen jómagam is megkeressük a megoldást, és minden felmerülő kérdésre választ adunk."

A nap további részében sor került személyügyi, jogi tájékoztatásra, valamint informálódhattak a megjelentek a kapcsolattartás lehetőségeiről.

Ezt követően Sándor Zsolt ezredes, a PRT-5. váltás parancsnoka a videokonferencia rendszer segítségével jelentett Pol-e-Khomriból az afganisztáni biztonsági helyzetről, illetve néhány percben bemutatta a külföldön megélt mindennapok hangulatát.

1595883315

Korom Ferenc ezredes, a kiutazó váltás parancsnoka röviden ismertette a felkészítést és a következő félévben végzendő feladatokat, valamint Afganisztánról is ejtett néhány szót.
Az előadások után lehetőség nyílt arra, hogy – akár négyszemközt is – kérdéseket tegyenek fel a megjelentek a parancsnokoknak, illetve a pénzügyi, egészségügyi, lakásügyi, jogi és személyügyi témájú kérdésekre is választ kaphattak a szakértőktől az érdeklődők.

A szülők zavartalan informálódását segítette a rendezvény teljes időtartama alatt üzemelő játszóház, ahol a gyerekek szórakozva tölthették el a napot. Kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel és filmvetítéssel kedveskedtek a kicsiknek, valamint a hadtörténelem iránt érdeklődő nagyobb gyerekek megtekinthették a laktanya csapatmúzeumát.

Az előzetes tervek alapján rendszeresen szervez a szolgáltató iroda ehhez hasonló találkozókat, ahol közösségépítő céllal összejöhetnek azok a katonacsaládok, akik hasonló helyzetben nélkülözni kényszerülnek családtagjukat. Az összejöveteleken megbeszélhetik a felmerülő nehézségeket, és személyesen tehetik fel kérdéseiket a parancsnokoknak, illetve az illetékes szakembernek. Előzetes remények szerint kialakulhat így egy közösségi háló, ami segítheti a mindennapokat.

Az első találkozó alkalmából megjelent egy Hírlevél is. Ezt havi rendszerességgel adják majd ki, s az újságban helyet kapnak az aktuális információk, hírek és beszámolók a misszióból, jogszabályváltozások, illetve minden olyan közérdekű ismertető, amit közölni szeretnénk a családtagok felé.
Emellett létrejön a közeljövőben egy honlap is, mely a humánszolgáltató, tájékoztató és családtámogató rendszer aktuális információit és elérhetőségeit tartalmazza majd, valamint rajta lesznek az ügyintézéshez szükséges dokumentumok letölthető formában.

1595883315