Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három zászló kíséri a missziót

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. január 19. 21:13

Az ISAF Északi Hadműveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport 27 magyar, és az Ohiói Nemzeti Gárda 28 amerikai tagját búcsúztatták ünnepélyes keretek között Szolnokon. A magyar és amerikai csoport közösen készült fel egy teljesen új feladatra és a kiképzésük befejező részét már Afganisztánban hajtják végre.

Az ünnepség a csapatzászló, majd a honvédelmi miniszter fogadásával kezdődött. A szervezők köszöntötték a megjelent katonai, valamint az állami vezetőket, hozzátartozókat és meghívott vendégeket, illetve April H. Foleyt, az Amerikai Egyesült Államok rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövetét, aki személyesen vett részt a rendezvényen. Az amerikai és a magyar himnuszt követően, Szekeres Imre honvédelmi miniszter mondta el ünnepi beszédét.

1595883316
Kiemelte, hogy a most Afganisztánba utazó kontingensnek nagyon jelentős feladata lesz. Segítséget kell adnia, az önálló afgán hadsereg felállításához. Egy erős hadsereg szolgálatba állítása kulcsfontosságú az afganisztáni béke megteremtésében és megszilárdításában. Ezért nagy a most a külszolgálatra induló katonák felelőssége, mert minél jobban végzik a munkájukat, annál erősebb lesz a felállításra kerülő afgán hadsereg és ezért belátható időn belül egyre több feladatot leszünk képesek átadni az afgán nemzeti erőknek. A NATO-n belül az afganisztáni misszió elsőrendű feladat és ehhez mi magyarok a kezdetektől maximálisan hozzájárultunk. A hadműveleti területre történő kiutazás, az ottani szolgálat teljesítése nemzeti ügy, ezzel a kint szolgálatot teljesítők a hazafias kötelezettségüket teljesítik. A magyar katonák missziós tevékenysége a társadalom körében elfogadott. A magyar lakosság háromnegyede ért egyet a katonáink külföldi szerepvállalásával. Külön megköszönte a hozzátartozóknak az a támogatást, amit a családtagok eddig nyújtottak a katonáinknak. Kérte, hogy így legyen ez a jövőben is, mert e nélkül a kint szolgálatot teljesítők nem tudják a feladataikat maradéktalanul, eredményesen teljesíteni.

1595883317
Ezt követően MG Gregory Wayt vezérőrnagy, a Ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka köszöntötte a misszióba indulókat. Elmondta, hogy a Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda között 16 éve kezdődtek a kapcsolatok. Ezek a kapcsolatok erősödnek meg akkor, amikor a két ország katonái közös feladatban vesznek rész és vállvetve indulnak az afganisztáni misszióba. Ott kint is a békét fogják védeni azt, hogy a világban mások is békében és nyugalomban éljenek. Kulcsfontosságú programot hajtanak végre azzal, amikor felkészítik az afgán hadsereget arra, hogy később önállóan is tudjanak tevékenykedni. A misszióba induló katonák a most véget ért felkészülés során jól teljesítettek. Ez a közös felkészülés nagyban elősegítette azt, hogy a két nép katonái jó kapcsolatokat alakíthassanak ki egymás között. Az egységek között meglévő jó kapcsolatok tovább erősíthetik a két hadsereg partneri együttműködésének a folytatását. A katonacsaládok sajátos
1595883317
helyzetben vannak, mert a családnak együtt kell szolgálnia a katonával. A támogatásuk nélkülözhetetlen a távolban szolgálatot teljesítőknek.

Befejezésként három zászlót adott át a kontingens magyar parancsnokának, Molnár Zsolt alezredesnek és amerikai helyettesének. Ezeket a zászlókat egy Ohió Államban élő magyar készítette és kérte, hogy a zászlókat a katonák tegyék ki a táborban.

Az ünnepség, a csapatok megáldása, majd a szózat és a csapatzászló kivonulását követően ért véget.

fotók: Dévényi Vera

1595883317