Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szükségbombát is találtak a tűzszerészek

Szöveg: Szűcs László |  2009. január 19. 14:28

A harmadik héten, azaz január 12-18-a között tíz bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére.

A tűzszerészeknek ezek közül öt esetben soron kívül kellett
intézkedniük. Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének
munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a tűzszerészek idén
eddig 24 bejelentést kaptak.

Január 13-án Budapest XXI. kerületéből, a II. Rákóczi Ferenc úrtól érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, hogy egy bevásárlóközpont építése közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Pásztor István főtörzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy 152 milliméteres repeszromboló gránát került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

Január 15-én Vecsésre, a Széchenyi és az Alig utcák kereszteződésében, földmunkálatok közben bukkantak egy 76 milliméteres repeszromboló bombára. A veszélyes szerkezetet a helyszínre érkező tűzszerész járőr – Janoczkó tibor főtörzsőrmester vezetésével – a központi gyűjtőbe szállította.

Január 17-én a főváros I. kerületében, a Czakó utcai sporttelepen, a nagy forgalmú Hegyalja úttól alig húsz méterre találtak egy világháborús robbanószerkezetet. A tűzszerészek megállapították, hogy egy AO-25-ös típusú, szovjet gyártmányú, 25 kilogrammos bomba került elő, amely nem más, mint egy 122 milliméteres repeszromboló gránátból készített szükségbomba. A szerkezetet aznap biztonságba helyezték, január 18-án pedig, a Pásztor István főtörzsőrmester vezette járőr a kijelölt helyen megsemmisítette.