Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A múlt, a jelen és a jövő találkozója

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. október 3. 17:07

A honvédelmi nevelés, a katonai pályára irányítás jegyében, generációk találkozójára hívta idén ősszel a természet rajongóit a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub és a Strázsa Túraegyesület.

xIMG_9169 POLGÁRMESTER és CSINGA EZDS

A magyar tartalékosok napjához és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége által meghirdetett Nemzedékek éve programsorozat eseményeihez kapcsolódva szervezte október első hétvégéjén a hagyományos őszi természetjárását a Strázsa Túraegyesület. A szinte folyamatos eső ellenére háromszáztizenhárman teljesítették a túra 30, vagy 17 kilométeres távját.

Buza Vince nyugállományú alezredes, a teljesítménytúra főszervezője elmondta: az egyesületük közel tíz éve rendez hasonló túrákat. Az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnoksággal együttműködve, ezek hagyományaira építve szervezték idén az Őszi Strázsa Honvédelmi Túrát, amely része az „Ötpróbával Párizsba”, a „Kiskunsági Barangolók”, a „Világ Gyalogló Nap” és az „Európai Sporthét” rendezvénysorozatoknak is.

A túra résztvevői bejárhatták az egykori katonaváros, Szabadszállás helyőrség volt objektumait, az egyik ellenőrzőponton, az erdei pihenőben Szőrös Zoltán önkéntes területvédelmi tartalékos hadnagy a fegyvergyűjteményének egy részét mutatta be az érdeklődőknek, akik a célba érkezést követően egy kiállítás megtekintésével megemlékeztek meg az MN Páncélos és Gépjárműtechnikai Kiképző Központ alapításának 60. és az MH Alföldi Kiképző Központ alapításának 25. évfordulójáról.

xIMG_9192 CSINGA háttérben FŐSZERVEZŐ

A túra résztvevőinek kitartásához, teljesítményükhöz Csinga Mihály ezredes is gratulált. Az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság törzsfőnöke beszédében hangsúlyozta: szép példája ez a rendezvény a múlt jelen és jövő találkozásának. Egy nagy katonamúlttal rendelkező helyszínen, egykor katonák szervezésében bemutatkoztak a jelen katonái – remények szerint a jövő katonáinak.

A Magyar Honvédség feladatrendszeréről, a hivatásos- a szerződéses- és a tartalékos katonák szolgálat körülményeiről az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei toborzóirodájának munkatársaitól kaptak tájékoztatást az érdeklődők, a honvédség rendszeresített fegyvereit és ruházatait az MH Anyagellátó Raktárbázis sátraiban lehetett megtekinteni, az MH Légijármű Javítóüzem kiállítóhelyén pedig egy L-39-es Albatrosz katapultülésének a „kipróbálására” volt lehetőség. A kecskeméti Gáspár András Technikum, a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium és a Kiskunhalasi Dékáni Árpád Technikum kadétjai pedig – amellett, hogy közülük sokan a túrán is részt vettek – a Honvéd Kadét Programba történő jelentkezés feltételeiről tájékoztatták a középiskolai felvételikre készülő diákokat.

A Magyar Honvédség, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége és Szabadszállás önkormányzata által támogatott Őszi Strázsa Honvédelmi Túrán részt vett többek közt Bugyi András alezredes, az MH Anyagellátó Raktárbázis parancsnokhelyettese, és Darabos József polgármester is. A rendezvény lebonyolítását az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj katonái segítették, fellépett az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság fúvószenekara, vezényelt: Rixer Krisztián őrnagy.