Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A múltban gyökerezik az együttműködésünk, de a jelenben és a jövőben él tovább!”

Szöveg: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum | Fotó: a múzeum felvételei |  2021. június 12. 14:36

Lengyel-magyar múzeumi együttműködési lehetőségekről tárgyalt dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnoka által vezetett delegáció a héten, a lengyelországi Przemysl-ben.

lengyel-magyar együttműködés (20)

A két nemzet közös, ezeréves történelme ad lehetőséget arra, hogy több mint 20 éve kiváló kapcsolatot ápol a két múzeumi intézmény. Az elmúlt időszak pandémiás helyzete azonban sok elképzelést hátravetett. A delegáció a munkakapcsolat intenzívebbé tételének szándékával javaslatokat hozott a lengyel partnerintézet felé.

Jan Jarosz, a Przemysl Nemzeti Múzeum igazgatójával megállapodás született, hogy az idén augusztusban a varsói Haderő Központi Könyvtárban bemutatkozó „Magyarország és a „visztulai csoda” – magyar segítség a lengyel-bolsevik háborúban” című HM HIM időszaki kiállítás következő állomáshelye 2022 januárjától a przemysl-i múzeum. Továbbá egy közös kiadvány elkészítéséről is tárgyaltak, valamint a przemysl-i erődrendszer közös kutatási programjának felállítása is napirendre került.

lengyel-magyar együttműködés (14)

A megbeszélést követően a helyi polgármesteri hivatalban dr. Kovács Vilmos ezredes Wojciech Bakun polgármester részére átadta azt a kicsinyített szobormásolatot, melynek eredetije a budapesti Margit-híd budai hídfőjénél áll.

A hatalmas véráldozattal járó, több hónapos przemysl-i erődostrom magyar hősi halottai, valamint az erőd feladása után hadifogságba került és ott meghalt magyar katonák emlékművét 1932-ben, katonai tiszteletadással avatták fel. A szobor talpazatán ez a felirat olvasható: „…… Küzdtek oroszlánként Magyarország várkapujában. Légyen példa örök.”

Kovács ezredes hangsúlyozta e sorok jelentőségét és egyben megköszönte a város, illetve Mirek Majkowski, a Przemysl Erődrendszer Szövetség elnökének az egykori magyar hőseink hadisírgondozásában, azok feltárásában nyújtott példaértékű segítségüket.

lengyel-magyar együttműködés (12)

A delegáció a város vezetőivel felavatta Szabolcs Ferenc mérnök hadnagy emléktábláját, aki Przemysl első világháborús magyar hősi temetőit tervezte. Ezt követően két hősi temetőben koszorút helyeztek el, a látogatás programja pedig erődkonferenciával zárult.