Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A nagyhét eseményeivel a világtörténelem fordulópontjához érkezett”

Szöveg: Szűcs László | Fotó: Nagy Gábor |  2023. április 5. 12:01

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök celebrálásával, nagyheti ökumenikus áhítatot tartottak Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában, április 4-én, kedden.

Az áhítaton résztvevőket köszöntve Jákob János dandártábornok úgy fogalmazott, hogy a nagyhét a kereszténység szempontjából fordulópont, mindennek az alapja. Berta Tibor dandártábornok hangsúlyozta: a nagyhét a húsvét elmélyülése. „Ezekben a napokban az egyház liturgiája megmutatja nekünk azokat a magasságokat és mélységeket, hogy hogyan kell a föltámadott Jézus elé állnunk. Ebben segített bennünket heteken keresztül a nagyböjti szent idő” – mondta a katolikus tábori püspök, kiemelve: a Jézushoz való kötődésünkön és kapcsolatunkon múlik a húsvét. A világunk azért van szétesve, mert nincs meg a kapcsolatunk Jézus Krisztussal. „Én azt hiszem, hogy húsvét valójában a legnagyobb örömünk. Az az öröm, amellyel az Isten megkönyörült rajtunk. Az egész kereszténységünket a föltámadás üzenete hatja át” – mondta.

„A nagyhét eseményeivel a világtörténelem fordulópontjához érkezett. Nem véletlenül használjuk a kifejezéseket, hogy »Krisztus előtt« és »Krisztus után«. Ez egy olyan választópont volt, ami után megváltozott az ókori világ folyása” – osztotta meg húsvéti gondolatait Jákob János dandártábornok. A protestáns tábori püspök hozzátette: a keresztények minden esztendőben megemlékeznek a nagypéntek jelentőségéről, mert a megfeszített Megváltó és a feltámadott Jézus Krisztus valósága az életüket egzisztenciális fordulatra késztette.

P4044472

A rendezvényen – amelyen mások mellett részt vett dr. Korom Renáta, a Honvédelmi Minisztérium jogi ügyekért felelős helyettes államtitkára, Kurtán Krisztina, a tárca gazdálkodási ügyekért felelős helyettes államtitkára és Bozó Tibor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója – a zenei szolgálatot ezúttal is a Légierő Zenekar – Veszprém végezte. Az áhítat végén Berta Tibor dandártábornok külön köszöntötte a zenekar vezetőjét, Katona János alezredest, aki napra pontosan harmincnyolc évvel ezelőtt kezdte meg szolgálatát a Magyar Honvédségben és néhány nap múlva nyugállományba vonul. Karmesterként a mostani volt az utolsó fellépése.