Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lóháton teljesítik a kihívást

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kormány Gábor |  2023. április 5. 11:30

A Magyar Honvédség 175 kilométeres kihívását lóháton teljesítik az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály huszárjai. A négy fős huszárjárőr április 4-én az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred Damjanich laktanyájából indult útnak. A távlovaglás Hódmezővásárhelyen az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár laktanyájában ér véget.

Az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred Damjanich laktanyája a 175 kilométeres távlovaglás egyik kiemelt állomásának számít. Mielőtt a huszárjárőr folytatta volna útját, az alakulattal közösen megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc emlékművét, ezzel emlékezve a honvédség 175. születésnapjára. A megemlékezésen jelen voltak a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium kadétjai, valamint a HSZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum tanárai és kadétjai is.

Az emlékműnél koszorút helyezett el Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, Ádám Barnabás ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály parancsnoka, valamint Csurgó Attila ezredes, a műszaki ezred parancsnoka. A koszorúzás után az alakulat menetgyakorlattal, könnyűharcászati felszerelésben a Tisza-gátig kísérte a huszárokat. Ezen a ponton a huszárok külön váltak és folytatták útjukat, amely Mártélyt érintve, Hódmezővásárhelyen ér véget.

20230404_KG_szentes_175km_huszar_004

Bóta András őrmester, a Mészáros Lázár 175 kilométeres távlovaglás parancsnoka, lovas vezetője kérdésünkre elmondta: eddig a tervek szerint haladnak, minden nap sikerült a kimért távot teljesíteni. Az utolsó napon még negyven kilométer áll előttük, amit remélhetőleg a szeles és hideg idő ellenére is teljesíteni fognak. „Nagyon elégedett vagyok a lovakkal, ez azt jelenti, hogy sikeres volt a felkészítés, mert teljesen jól bírják a megmérettetést” – fogalmazott az őrmester.