Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO a szerb-koszovói megállapodás végrehajtását sürgeti

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 8. 16:07

A minap létrejött szerb-koszovói határigazgatási megállapodás jóhiszemű végrehajtására szólították fel mindkét felet december 7-én, szerdán Brüsszelben a NATO-országok külügyminiszterei.

Csütörtökig tartó tanácskozásuk első napjáról kiadott közös közleményükben az atlanti szövetség 28 tagországának képviselői hangsúlyozták, hogy a szerb-koszovói megállapodásnak hozzá kell járulnia a mozgásszabadság azonnali helyreállításához Észak-Koszovóban. A NATO továbbra is elkötelezett a békés, stabil és többetnikumú Koszovó mellett – olvasható a dokumentumban.

A NATO elítélte azokat az erőszakos cselekményeket, amelyeket az általa vezetett, Koszovóban tevékenykedő KFOR nemzetközi katonai erővel szemben követtek el.

1595928614
A magyar küldöttséget vezető Martonyi János külügyminiszter este az MTI-nek megerősítette: egyelőre nem folytatódik a KFOR fokozatos létszámcsökkentése.

A Nyugat-Balkánnal kapcsolatban Martonyi arra is kitért, hogy az észak-atlanti szervezet megerősítette: továbbra is érvényes a bővítési folyamat továbbvitelére vonatkozó „nyitott ajtók politikája".

A NATO-külügyminiszterek elítélték a legutóbbi afganisztáni terrorcselekményeket. Megállapították ugyanakkor, hogy rendben, menetrend szerint zajlik az a folyamat, amelynek során a NATO irányítása alatt álló afganisztáni nemzetközi erő, az ISAF 2014-ig bezárólag lépcsőzetesen átadja az ország biztonságáért viselt felelősséget az afgán fegyveres erőknek. A tanácskozás első napjáról kiadott közleményben kitértek arra is, hogy a NATO együttműködésre törekszik a térség különböző tényezőivel, köztük Pakisztánnal. A miniszterek sajnálkozásuknak adtak hangot a november 26-i incidens miatt, amelynek során a NATO légi csapásában életét vesztette egy pakisztáni határőrposzt 24 katonája.

A rakétavédelmet illetően az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tagállamai ismételten megerősítették, hogy készek tárgyalni Oroszországgal az európai rakétavédelmi rendszer megteremtésében való együttműködésről. A miniszterek erről csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatnak eszmecserét Brüsszelben.

Az arab tavaszról szólva a NATO-külügyminiszterek kilátásba helyezték: az atlanti szövetség – minden egyes esetet külön-külön megvizsgálva – kész megfontolni azokat a kezdeményezéseket, amelyek az észak-afrikai térség államai részéről, beleértve Líbiát is, a NATO-val való partnerségre és együttműködésre irányulnak.

Fotók: www.nato.int