Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO állítja: átvették a kezdeményezést Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 28. 11:48

Giampaolo Di Paola olasz tengernagy, az atlanti szervezet katonai bizottságának elnöke Brüsszelben úgy fogalmazott: a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) átvette a kezdeményezést Afganisztánban, és a lázadók visszaszorulóban vannak.

A tagállamok vezérkari főnökeiből álló testület kétnapos tanácskozása után tartott sajtóértekezletén az admirális közölte, hogy az ülésen jelentést tett David Petraeus amerikai tábornok, az ISAF főparancsnoka, valamint Mark Sedwill, a NATO afganisztáni civil képviselője. Összegzésük szerint a dolgok a NATO számára kedvező irányban alakulnak Afganisztánban – mondta Di Paola.

Hozzátette azonban, hogy 2011 még „kemény esztendő" lesz, ezért türelemre intett.

A tavalyi évben szenvedték el a nemzetközi erők az eddigi legsúlyosabb veszteségeket 2001 óta a közép-ázsiai országban: összesen 711 külföldi katona esett el. Eközben azonban a felkelők is súlyos veszteségeket szenvedtek, főként Dél-Afganisztánban.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár hétfőn közölte, hogy immár 256 ezer kiképzett rendőr, illetve katona szolgál az afgán fegyveres erők kötelékében. A NATO-kiképzők segítségével ezt a számot októberre 306 ezerre akarják növelni. Idén a NATO meg akarja kezdeni a biztonságért viselt felelősség fokozatos átadását az afgánoknak, és ezt az átadási folyamatot 2014-re végig akarják vinni.

Sajtótájékoztatóján Giampaolo Di Paola határozottan cáfolta, hogy az afganisztáni küldetés ugyanúgy végződne majd, mint az amerikaiak vietnami háborúja. Ott akkor az amerikai katonák kivonása nyomán kártyavárszerűen összeomlott a Washington által támogatott dél-vietnami rendszer és hadserege.

A NATO katonai bizottsága általában évente háromszor ülésezik. Ez a tanácskozás volt az első az atlanti szövetség tavaly novemberi lisszaboni csúcstalálkozója óta. A vezérkari főnökök javaslatokat készítettek elő a védelmi miniszterek számára azokban a fontosabb témákban, amelyekről Lisszabonban döntés született, részben a NATO új stratégiai koncepciójának részeként. Ezek legfontosabbika az európai rakétavédelem megteremtése. Tervezik a NATO intézményi karcsúsítását – az ügynökségek számának csökkentését, valamint a parancsnoki struktúra leegyszerűsítését – is.