Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO felé orientálódhat Moldova?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 17. 7:15

Moldova feladhatja a semlegességét, és a NATO ernyője alá húzódhat, ha Oroszország Iszkander rakétákat telepít a Dnyeszteren túli, el nem ismert területre. A Romania libera című bukaresti napilap emlékeztetett arra az orosz lapértesülésére, miszerint a Dnyeszteren túli terület Iszkander rakéták elhelyezését kérte Moszkvától.

A kérés oka az volt, hogy Romániában megjelenhetnek az amerikai rakétapajzs elemei. A lap Vitalie Marinuta moldovai védelmi minisztert idézi, aki a román közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában kijelentette: országa jelenlegi semleges státusának ára van, hiszen Moldovának veszély esetében egyedül kell megvédenie magát, Chisinau ugyanis semlegességi viszonyt hirdetett a NATO-val és Oroszországgal szemben egyaránt. A lap szerint Marinuta elképzelhetőnek tartja, hogy Moldova számára előnyösebb lehet a NATO védelmi ernyőjének a biztonsága a moszkvaival szemben.

A román lap emlékeztet arra, hogy Moldova semleges státusának feladása érdekében alkotmánymódosításra van szükség a chisinaui parlamentben. Katonai szakértők a Romania liberának elmondták, hogy a belügyminiszter nyilatkozata a moldovai belpolitikai helyzettel függ össze, hiszen a Dnyeszteren túli terület, akárcsak az ellenzékbe szorult moldovai kommunista párt vezetői Iszkander rakétákat kértek Moszkvától. A szakértők szerint ezek telepítése növelné a feszültséget a régióban, akárcsak az orosz katonák számát Moldovában. Az orosz csapatok létszámának a növelése megnehezítené a Dnyeszteren túli terület kapcsán kialakult konfliktus megoldását – olvasható a Romania liberában.

CímkékNATOrakéta