Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO-főtitkár a román elnökkel tárgyalt a chicagói NATO-csúcsról

Szöveg: honvedelem.hu / nato.int |  2012. február 1. 15:27

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár január 30-án, hétfőn Traian Basescu román elnökkel találkozott, akivel a szövetség közelgő chicagói csúcstalálkozójának előkészületeiről folytatott megbeszélést.

A főtitkár a közös sajtótájékoztatón méltatta Románia értékes hozzájárulását a NATO-műveletekhez és aktív szerepvállalását a NATO munkarendjében. „Önök értékes hozzájárulásokat nyújtottak afganisztáni és koszovói műveleteinkhez és a líbiai lakosság védelméhez" – mondta, kiemelve, hogy Románia „szolidaritása és elkötelezettsége felértékelődik ezekben a nehéz gazdasági időkben. Románia tudja, hogy közös biztonságunk megfizethetetlen."

1595930756
A főtitkár különösen megdicsérte Romániát az „okos védelem" (Smart Defence) projektekben tanúsított aktív szerepvállalásáért. „Önök be fogják fogadni a NATO rakétavédelmi rendszerének elemeit. Ez az «okos védelem» egyik kitűnő példája, amelyben számos tagállam biztosít különböző eszközöket egy adott kritikus képesség eléréséhez" – mondta a főtitkár, megemlítve: „bízunk benne, hogy Chicagóban bejelenthetjük: a rakétavédelmi rendszer elérte ideiglenes műveleti készenlétét."

Rasmussen kiemelte Románia szerepét a „partnerállamokkal való erős kapcsolatok építése terén, különösen a Nyugat-Balkánon, de a NATO-tól keletre is", hiszen „mindannyian egyetértünk abban, hogy e térségekben az euro-atlanti integráció a legjobb útja a biztonság és a stabilitás megteremtésének."

A főtitkár világossá tette, hogy Afganisztán ügyében a NATO továbbra is elkötelezett, így ez marad a szövetség első számú műveleti prioritása. „Afganisztán jó irányba halad. A biztonsági feladatok átadása az afgán szerveknek menetrend szerint zajlik, és zökkenőmentesen halad előre. Az átmenet során át tudjuk majd helyezni a szerepünket a harcokban való részvételről az afgán erők részére nyújtott kiképzésre, támogatásra és tanácsadásra" – mondta.

A chicagói csúcs előtt Rasmussen megismételte: a szövetségesek számára fontos, hogy elkötelezettek maradjanak közös biztonságuk és értékeik iránt. „Képessé kell tennünk a szövetséget arra, hogy szembenézhessen a ma kihívásaival, garantálva a holnap biztonságát", mondta, hozzátéve, hogy „Románia ebben továbbra is fontos szerepet játszhat".

1595930756

 Fotó: www.nato.int

(Fordította: Bleszkán Szilárd)