Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO megkezdi az ellenőrzés átadását az afgán erőknek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 24. 7:09

A NATO megkezdi az Afganisztán fölötti ellenőrzés átadását a kabuli kormánynak – mondták ki pénteken, Tallinnban megtartott értekezletükön a szervezet tagállamainak külügyminiszterei. Ez a folyamat lehetővé teszi Barack Obama amerikai elnöknek, hogy 2011 júliusában megkezdje az amerikai katonák hazavezénylését a közép-ázsiai országból.

“2010-re vonatkozó céljaink világosak: kezdeményezően fellépni a lázadókkal szemben, segíteni az afgán kormányt szuverenitása gyakorlásában, és elkezdeni az Afganisztánért viselt felelősség átadását az afgánoknak" – mondta a találkozó után Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár. Kijelentette: az értekezlet résztvevői egyetértettek abban, hogy miként lehet megteremteni a feltételeket Afganisztán afgánok általi ellenőrzéséhez, de részleteket nem közölt erről.

Az, hogy a NATO részéről a háború befejezése a cél, nem azt jelenti, hogy a szövetségesek távoznának mielőtt teljesítik küldetésüket – szögezte le a politikus.

Az észt fővárosban zárt ajtók mögött tartott informális megbeszélésen nagy hangsúlyt kapott a NATO-nak az a kezdeményezése, hogy a külföldi csapatok lehetőség szerint afgán vállalkozásoktól szerezzék be a számukra szükséges termékeket, afgán szolgáltatásokat vegyenek igénybe, s ezzel ösztönözzék az ország gazdasági fejlődését.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter felhívta a figyelmet a NATO-szerepvállalás csökkentésének nehézségeire, de elégedetten állapította meg, hogy előrelépés történt az afgán hadsereg felkészítésében. A NATO által küldött kiképzők száma azonban még mindig 450-nel kevesebb a kívánatosnál – mondta.

Hillary Clinton az értekezleten kitért az európai országokban tartott mintegy 200 rövid hatótávolságú amerikai nukleáris fegyver kérdésére is, és közölte: a fegyverek számát csak akkor csökkentik, ha tárgyalások eredményeként a sokkal több hasonló eszközzel rendelkező Oroszország is csökkenti fegyverei számát.

Annak kapcsán, hogy a dél-koreai sajtóban megjelent állítások szerint Észak-Korea a közelmúltban elsüllyesztett egy dél-koreai hajót, az amerikai külügyminiszter leszögezte: Észak-Koreának tartózkodnia kellene a provokatív lépésektől.