Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Változnak az idők Törökországban?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 24. 7:07

Török jogvédő szervezetek és értelmiségiek – első ízben – több rendezvényt szerveznek szombatra Isztambulba az örmények ellen 1915-17-ben elkövetett mészárlások évfordulója alkalmából. Az Emberi Jogi Szervezet (IHD) isztambuli tagozata találkozót szervez szombat délre a város ázsiai részében található Haydarpasa pályaudvar elé.

A találkozó mottója az lesz, hogy a mészárlás “soha ne ismétlődhessen meg" – közölték pénteken a szervezők.

Tüntetést terveznek többek között a város európai részén fekvő Taksim térre is. A szervezők felszólítottak mindenkit, akik e mély fájdalmat átérzik, hogy mutassák ki gyászukat.

Számos értelmiségit, írót és művészt várnak a térre. A szervezők petíciójában a következő áll: “Ez a szenvedés a mi szenvedésünk, amelyet mindnyájan átélünk. Ez a fájdalom a miénk. Ez mindnyájunk gyásza".

“1915. április 24-én kezdték el (az örményeket) kiutasítani. Elvesztettük őket (…) Ami a lelkiismeretünket terhelő nagy katasztrófát illeti, az teljes súlyával nehezedik ránk" – hangsúlyozták a petíció aláírói, akik ugyanakkor nem használták a “népirtás" kifejezést.

Örményország népirtásnak tartja az I. világháború idején az Oszmán Birodalomban elkövetett deportálásokat és mészárlásokat, amelyeknek örmény források szerint több mint 1,5 millió áldozata volt,

Törökország, az Oszmán Birodalom jogutóda, viszont csak mintegy 300-500 ezer ember halálát ismeri el. Ankara szerint az örmények nem népirtás, hanem az Oszmán Birodalom végnapjaiban uralkodó káosz áldozatai lettek. A törökök szerint több tízezer törököt mészároltak le örmény nacionalisták, mielőtt az oszmán vezetők elhatározták az örmény kisebbség deportálását – többek között az akkor a birodalomhoz tartozó Szíriába.