Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vérfoltos járdák Bangkokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 23. 12:34

Legkevesebb öt robbanás rázta meg csütörtök este a thaiföldi főváros üzleti negyedét ahhoz a helyhez közel, ahol hetek óta tüntetést tartanak a kormány ellenfelei, egy ember meghalt, több tucatnyian megsebesültek. Az egészségügyi miniszter szerint a sebesültek száma 56, míg a Nation című újság honlapja szerint 75, közöttük állítólag külföldiek is vannak.

A robbanásokat M-79-es gránátok okozták – közölte a hadsereg. A környéken katonák állomásoznak, akik napok óta farkasszemet néznek a kormány távozását követelő, vörös inget viselő tüntetőkkel. A robbanások után a katonák szögesdróttal lezárták a környező utakat.

A TPBS televízió jelentése szerint a sebesültek között van három külföldi állampolgár is. A robbanások helyszínén az emberek pánikba esve rohantak a sebesültekkel a kiérkező mentőkhöz. A televízió vérfoltos járdákról, betört ablakokról mutatott képeket.

Előzőleg a hadsereg felszólította a Bangkok központjában összegyűlt ellenzékieket, hogy távozzanak, „mert már nincs sok idő", és katonai művelet kezdődik a tömeg feloszlatására. A thaiföldi rendfenntartók április 10-én már megpróbálták kiszorítani az ellenzékieket a belvárosból, de összecsapások törtek ki, amelyek 25 ember – 19 civil, öt katona és egy japán újságíró – életét követelték. Az összetűzésekben több mint 800-an megsebesültek.

1595900724
 

Péntek reggeli roham

Több száz thaiföldi rendőr megrohamozta péntek reggel Bangkok üzleti negyedében a kormányellenes tüntetők barikádját, majd anélkül, hogy összecsapás alakult volna ki közöttük, visszavonult.

A rendőrök előzőleg felszólították a vörös ingeseket, hogy bontsák el védművüket. Õk nem engedelmeskedtek, sőt leöntötték benzinnel a főleg autógumikból álló halmokot – jelentette egy fotóriporter a helyszínről. Később a tüntetők visszavonultak táborukba.

CímkékNATO