Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO óva inti tagjait a katonai kiadások csökkentésétől

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 10. 7:21

A NATO parlamenti közgyűlése óva intette a katonai szövetség tagállamait attól, hogy további csökkentéseket hajtsanak végre katonai költségvetésükön. A határozati javaslat, amelyről hétfőn szavaznak a testület bukaresti tanácskozásán, emlékeztet az atlanti szervezet líbiai szerepvállalására, amely már most kidomborítja a tagállamok „kötelességei” és a „pénzügyi realitások” közötti ellentmondásokat.

Frank Boland, a NATO haderő-tervezési osztályának vezetője elmondta: 2008 óta a NATO 28 tagállama közül 18 faragta le katonai kiadásait. Ennek következtében tovább emelkedett az amerikai hozzájárulás aránya a NATO költségvetésén belül.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter a hét közepén egy brüsszeli NATO-értekezleten nyomatékosan óva intett a Pentagon költségvetésének tervezett csökkentésétől. Egyúttal megismételte az európai NATO-partnerekkel szemben hónapok óta hangoztatott washingtoni bírálatokat.

A tervek szerint az amerikai védelmi tárca kiadásait a következő tíz évben összesen 450 milliárd dollárral fogják csökkenteni. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára megismételte Panetta követelését, és arra szólította fel az atlanti szervezet európai államait, hogy az Egyesült Államoktól függetlenül is őrizzék meg a katonai szövetség ütőképességét.

CímkékNATO