Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar alájátszók a portugál gyakorlaton

Szöveg: Tömbölné Czirfusz Loretta |  2011. október 10. 8:29

A portugál vezetésű Tactical Reserve Battalion portugál százada szeptember elején érkezett a koszovói Pristinában található Slim Lines Camp-be. Az elmúlt napokban az MH KFOR Kontingens magyar százada részt vett azon a kiképzésen, amelynek célja a portugál békefenntartók felkészítése volt, hogy egy majdani „éles” helyzetben olajozottan menjen a közös munka, az együttműködés a két nemzet egyenruhásai között.

A felkészítés természetesen most is egy záró gyakorlattal ért véget, ugyanúgy, mint néhány hete a magyar katonák esetében. A feladat végrehajtása során az összes újonnan megszerzett képességből számot adtak a portugál század katonái. A gyakorlat menetét, lefolyását döntnökök irányították, és megfigyelők vigyáztak a biztonsági rendszabályok betartására.

A záró gyakorlat szimulált helyzete szerint a magyar katonák voltak az alájátszók, azaz ők alakították a „rossz fiúk" szerepét. A magyar békefenntartók tüntetőként jelentek meg az úton, majd kis idő múlva hangoskodni kezdtek. A területre a portugál gyorsreagálású század helikopterrel érkezett meg. Eddigre a tüntetők már köveket is dobáltak feléjük.

A portugál katonák türelmesen várakoztak, illetve hangosbeszélővel folyamatosan figyelmeztették a hőzöngőket. A fokozódó ellenállás hatására az első vonalból megpróbáltak kiemelni, majd ártalmatlanná tenni néhány hangadót. Ám a tüntetőket nem lehetett jobb belátásra bírni, barikádot emeltek, amit a portugáloknak kellett szétbontaniuk. A tömeg ezt követően sem csillapodott, Molotov-koktélok is előkerültek, ami lehetővé tette, hogy a portugálok a tűzoltást is gyakorolják, mégpedig taposással és pajzstartással.

Az utcai balhézók barikádok mögé vonulva folytatták a rendbontást, szerencsére azonban ekkor a portugálok segítségére sietett egy magyar békefenntartó szakasz, s közös erővel feloszlatták a hangoskodó tömeget.

Tabányi Viktor főhadnagy, a többnemzetiségű zászlóalj magyar századának parancsnoka elmondta: nem volt egyszerű a feladat, mert a katonáknak a repeszálló mellényen kívül még egy különleges védőruhát is viselniük kellett, aminek súlya közel harminc kilogramm. Ezért nagyon fontos a békefenntartók megfelelő fizikai és pszichikai felkészülése.

A gyakorlaton támogató erőként részt vett a német–osztrák–svájci összetételű műszaki csoport (FOMD – Freedom of Movement Detachment), valamint a román katonákból álló TPT (Tactical PSYOPS Team) csoport is. A légi átcsoportosítást a horvát légierő szállító helikopterrel felszerelt alegysége hajtotta végre.

Fotó: MH KFOR Kontingens