Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A pakisztáni kormány cáfolja, hogy tárgyal a tálibokkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 12. 16:08

A pakisztáni miniszterelnök és a belügyminiszter is határozottan cáfolta december 12-én, hétfőn, hogy a kormány béketárgyalásokat folytat a pakisztáni tálibokkal; szerintük erre csak abban az esetben kerülhet sor, ha a lázadók előzőleg leteszik a fegyvert, és megadják magukat.

„A kormány nevében határozottan azt mondom, hogy nincs párbeszéd" – jelentette ki Iszlámábádban újságírók előtt Rehman Malik belügyminiszter.

Juszuf Raza Giláni miniszterelnök is cáfolta, hogy tárgyalások folynak a tálibokkal, de nyitva hagyta a lehetőséget a párbeszéd előtt. Mint a BBC-nek nyilatkozva kifejtette: Iszlámábád számára elfogadható tárgyalópartner bárki, akik megadja magát, és lemond az erőszakról.

Maulvi Fakir Mohammad, a pakisztáni tálibok főparancsnok-helyettese szombaton azt állította, hogy béketárgyalások folynak az iszlámábádi kormánnyal, és a párbeszéd jó irányban halad. Mohammad szerint a kormány felismerte, hogy a pakisztáni konfliktusnak nincs katonai megoldása.

A pakisztáni kormány szeptember végén bejelentette, hogy „ad egy esélyt a békének", és tárgyal a tősgyökeres hazai szélsőségesekkel, azóta azonban kormánykörökből senki sem erősítette meg, hogy valóban folyna valamilyen tárgyalás a pakisztáni tálibok szervezetével (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP), amelyet Washington terrorszervezetnek tart.

A pakisztáni kormány már korábban is kötött békemegállapodásokat a TTP-vel, de ezek soha nem hoztak stabilitást, és csak arra voltak jók, hogy a lázadók időt nyerjenek soraik rendezésére.