Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolgálatban a francia NH90 NFH-k

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2011. december 12. 17:14

December 8-án Bernard Rogel admirális, a francia haditengerészet vezérkari főnöke a Lanvéoc Poulmic haditengerészeti légi támaszponton hivatalosan is beiktatta az aktív szolgálatba az NH Industries NH90 helikoptert.

A helyi nyilvántartásban Caiman Marine néven ismert típus az NFH (NATO Frigate Helicopter) változatnak felel meg (a francia szárazföldi erők is Caiman-nak hívják a TTH-t), és mindösszesen 27 példányra kerül fel az Aéronavale felségjelzése. Ezeket 2020-ig kell leszállítania a gyártónak.

A több ország (Belgium, Franciaország, Németország, Hollandia, Olaszország és Portugália) által két változatban kifejlesztett NH90-ből Franciaország összesen 61 darabot rendelt (további 34 opcióval), ebből részesedik 27-el az Aéronavale.

1595928644
Jelenleg öt NFH áll rendszerben, ezek most váltak bevethetővé, így megérettek arra, hogy hivatalosan is hadrendbe álljanak. E példányok még a Standard 1 fejlettségi szinten állnak, ez azt jelenti, hogy alapfeladataikat képesek maradéktalanul ellátni, azonban néhány speciális képesség még nem áll rendelkezésre.

A program későbbi szakaszában érkeznek majd meg azok a Kajmánok (összesen 13 darab), amik hátsó rámpájuk révén alkalmasak lesznek nagyobb méretű hasznos terhek belső szállítására. A további 14 NFH-t a franciák főként tengeralattjáró-vadász (ASW) feladatkörben fogják használni, de részben képesek lesznek felszíni egységek elleni (ASuW) harcfeladatok ellátására is. Utóbbiakhoz azonban még nem kapták meg a szükséges modernizációs csomagot, illetve a hajózóállomány a szükséges felkészítést.

Az Aéronavale NFH-i Hyères és Lanvéoc bázisokon települnek majd, egy példányt pedig Cherbourgba küldenek. A Caiman-ok megtalálhatóak lesznek a haditengerészet FREMM többfeladatú fregattjain, valamint régebbi hajóosztályain is, illetve szükség esetén bevetéseket végezhetnek a Charles de Gaulle repülőgép-hordozóról, vagy a Mistral-osztály egységeiről egyaránt. Az NH90 a Super Frelon helikoptereket váltja kutató-mentő és szállító, valamint részben a kisebb Lynx forgószárnyasokat tengeralattjáró-vadász feladatkörben.