Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A parlament jóváhagyta a magyar katonai misszió indítását Csádba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: archív, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-oldala |  2023. november 6. 17:55

Az Országgyűlés november 6-án jóváhagyta, hogy katonai misszió induljon Csádba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum kétszáz katona teljesítene szolgálatot az afrikai országban.

szavazás

A képviselők 143 igen szavazattal – 30 nem ellenében és két tartózkodással –, kétharmados többséggel fogadták el az erről szóló javaslatot.

Az elfogadott határozat értelmében az Országgyűlés figyelemmel arra, hogy Magyarország érdekelt a nemzetközi béke és biztonság előmozdítására tett erőfeszítésekben és a terrorizmus elleni küzdelemben, tekintettel az Európára nehezedő illegális migrációs nyomás csökkentéséhez, a Száhel-övezet stabilitásának erősítéséhez, ezáltal a transzatlanti térség biztonságának növeléséhez fűződő érdekre, továbbá figyelemmel a csádi elnök meghívólevelére, hozzájárulását adja ahhoz, hogy a Magyar Honvédség egy, legfeljebb kétszáz – váltási időszakban négyszáz – fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingense Csád területén tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatok ellátása, az ott tartózkodó magyar állampolgárok és a helyben lévő magyar érdekeltségek oltalmazása, továbbá a terrorizmus elleni küzdelem támogatása érdekében 2025. december 31-ig állomásozzon.

A határozat indoklása szerint a csádi szerepvállalással Magyarország a terrorizmus elleni harc mellett hozzájárul az illegális migráció kiváltó okainak megszüntetéséhez is. Az egyes afrikai államok romló biztonsági helyzete Európára, ezáltal Magyarországra is negatív hatással lehet a terrorizmus és a migráció révén. E fellépés illeszkedik azon törekvések körébe, amelyek arra irányulnak, hogy a biztonsági problémákat azok keletkezési helyén, a forrásországokban szükséges kezelni, a megelőzésre helyezve a hangsúlyt.

Kapcsolódó cikkek