Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Pentagonba látogatott a kínai védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 8. 16:00

Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) tábornok személyében május 7-én, hétfőn kilenc évi szünet után kereste fel kínai védelmi miniszter a Pentagont. Liang, akit az amerikai védelmi minisztériumban Leon Panetta, a tárca vezetője fogadott, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg 25 tagú küldöttségének élén péntek óta tartózkodik az Egyesült Államokban.

A két nagyhatalom közötti párbeszédre és a „bizalmi deficit" csökkentésére a korábbinál is nagyobb szükség van, miután az Egyesült Államok stratégiájának súlypontját az ázsiai-csendes-óceáni térségbe helyezte át, Kína pedig folytatta katonai képességeinek fejlesztését.

A Liang tábornok vezette küldöttséget a két ország himnuszával és katonai tiszteletadással fogadták az amerikai védelmi minisztériumban.

A látogatás olyan időben történik, amikor a pekingi amerikai követségre menekült, majd onnan távozó kínai emberi jogi aktivista, Csen Kuang-cseng (Chen Guangcheng) további sorsa beárnyékolja a kétoldalú diplomáciai viszonyt. Amerikai tájékoztatás szerint a katonai tárgyalásokon Csen ügyével nem kívánnak foglalkozni, a megbeszélések inkább az észak-koreai nukleáris programra, a Dél-kínai-tengeren jelentkező területi vitákra, Tajvanra, valamint az amerikaiak által kifogásolt kínai kibernetikai fenyegetésre összpontosulnak.

1595935511
Noha korábban a hasonló incidensek könnyen a kétoldalú párbeszéd kisiklásához vezettek, a The Wall Street Journal című újság által megszólaltatott Orville Schell vezető amerikai Kína-kutató szerint a kapcsolatok ezúttal „új típusú érettségről tettek tanúbizonyságot".

„Az utóbbi 40 év során a kínai-amerikai viszonyban voltak csúcsok és mélypontok, de az irány mindig előre mutatott" – jelentette ki Liang tábornok még San Franciscóban. „Kína és az Egyesült Államok nem vetélkedő riválisok egy nulla végösszegű játszmában, hanem kölcsönös előnyöket élvező partnerek, akiknek közös érdekei messze nagyobb súlyúak, mint a nézetkülönbségeik."

Az amerikai-kínai katonai kapcsolatokat Peking 2010 elején megszakította, miután az Egyesült Államok egy 6 milliárd dolláros fegyverszállítási megállapodást kötött Tajvannal. A szigetet Peking Kína részének tekinti. 2011 januárjában Robert Gates akkori amerikai védelmi miniszter a helyreállított viszony jegyében Pekingbe látogatott.

Kínai részről aggodalommal szemlélik, hogy a Fehér Ház, kongresszusi nyomásra, ismét fontolóra vette harci repülők eladását Tajvannak, valamint hogy Washington szorosabbra fogta az együttműködést Ausztráliával, és azt tervezi, megkettőzi a Pekinggel területi vitába keveredett Fülöp-szigeteknek nyújtott katonai segélyt.

A Liang tábornok vezette kínai katonai delegáció szombaton felkereste a San Diego-i haditengerészeti bázist, ahol megszemlélhetett egy amerikai rombolót. A küldöttség tervei között szerepel még a tengerészgyalogság Camp Lejeune-i (Észak-Karolina) és a hadsereg Fort Benning-i (Dél-Karolina) támaszpontjának, valamint a West Point-i (New York állam) katonai akadémiának a meglátogatása.

A múlt héten Pekingben járt Hillary Clinton külügyminiszter, s abban egyezett meg kínai tárgyalópartnereivel, hogy a diplomáciai bonyodalmat okozó Csen tanulmányi ösztöndíjjal hamarosan családjával együtt az Egyesült Államokba utazhat.

Fotók: www.defense.gov