Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A SEAL elitcsapata végzett Bin Ladennel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 3. 15:11

Az amerikai haditengerészet SEAL Team Six különlegesen kiképzett elitegysége hajtotta végre az Oszama Bin Laden rejtekhelye elleni támadást hétfőre virradóra. Az MH-60-as helikopterek az amerikai kommandósokkal, a SEAL Afganisztánból érkezett egységével a pakisztáni Gázi légitámaszpontról szálltak fel és az Abbotábád városában lévő helyőrség irányába tartottak.

A kommandós egység tagjai pontosan tudták feladatukat, rögtönzésre nem volt szükségük, ugyanis semmit nem bíztak a véletlenre. Amióta az amerikai hírszerzés szinte biztosra vette – február óta – hogy a különleges védőfallal körülvett villa az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjének rejtekhelye, a rajtaütést másodpercre pontos menetrend szerint dolgozták ki. A közel félhektáros telken 2005-ben épített villa pontos mását húzták fel az afganisztáni Bagrám légitámaszpont Camp Alpha nevű, elkerített részén. Itt gyakorlatozott a SEAL egység, április eleje óta pedig többször is elpróbálták a rajtaütést – olvasható az amerikai National Journal honlapján.

Az akció forgatókönyvének kidolgozói eredetileg – mint az ABC televízió jelentette – azt tanácsolták az amerikai elnöknek, hogy két B-2 lopakodó bombázóval semmisítsék meg a villát. Barack Obama azonban márciusban elutasította a tervet. Két oka volt erre. A hatalmas pusztítás nyomán aligha maradt volna bizonyíték arra, hogy valóban megölték Bin Ladent. Az akció ellen szólt az is, hogy sok polgári áldozatot követelt volna a bombázás – 22 ember, köztük nők, gyerekek tartózkodtak az épületegyüttesben. Egy hivatalos amerikai forrás azonban nem akarta azt a következtetést levonni, hogy Obamának módja lett volna végeznie az al-Kaida vezérével, de „nem húzta meg a ravaszt".

„Tévedés lenne azt mondani, hogy Obama döntése miatt késlekedtek. Állandóan felülvizsgálták a hírszerzési és katonai tervezést, amíg végül készen álltak az akcióra" – fűzte hozzá.

1595918113
A rajtaütés negyven percig tartott, 22 embert fogtak el, illetve öltek meg, köztük Bin Ladent, akinek holttestét az egyik helikopter szállította el Afganisztánba. Ott végezték el a DNS-vizsgálatot, az azonosítást a terrorista vezér néhány évvel korábban meghalt nővérének holtteste könnyítette meg. Az asszony Bostonban hunyt el agyrákban, a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI azonnal igényt tartott a tetemre, hogy később segítségükre legyen Bin Laden személyazonosságának megállapításakor. Az agyat tartósították és szövete és vérminták segítségével elkészítették a DNS-profilját. Ennek segítségével állapították meg, hogy a pakisztáni rajtaütésben meghalt férfi valóban Bin Laden volt.

A titokzatos, és rendkívül eredményes elitcsapat, a SEAL (az angol sea, air és land – tenger, levegő és föld – első betűi) az amerikai haditengerészet 2000 főből álló különleges egysége, amelyet terrorista fenyegetések ellen hoztak létre. Feladatai sorába tartozik egy terep aknáktól való megtisztítása, kétéltűekkel történő felderítés, hajók, vagy kikötők elleni szabotázsakciók végrehajtása. A kommandósok szárazföldi bevetésükre érkezhetnek motorcsónakkal, tengeralattjáróval, de készen kell állniuk ejtőernyős akcióra is. Az elitegységbe pályázó jelöltek 60 százaléka megbukik a kiképzés során. Egy SEAL csapat hat szakaszból áll, ezeknek egyenként 16 tagja van. Ritkán vetnek be egy teljes szakaszt, a csapatot a feladattól függően osztják fel, akár kétszemélyes csoportot is alkothatnak.

Az amerikai hadsereg nemigen ad róluk információt, legfeljebb egy-egy látványos akció után hallani csak róluk, mint legutóbb 2009 áprilisában, amikor egy SEAL csapat szabadította ki a szomáliai kalózok fogásából Richard Phillipset, a Maersk Alabama kereskedelmi hajó kapitányát. A különítmény ejtőernyős ugrással lepte meg a kalózokat, fejlövések végeztek a tengeri rablókkal.

Az elmúlt években néhány tucatnyian vesztették életüket Pakisztánban, ilyenkor a hadsereg közli nevüket, de kitalált történettel, általában azzal a magyarázattal, hogy gyakorlatozás közben baleset áldozatává váltak, rendszerint Kelet-Afganisztánban…