Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonsági őröket bombázott a NATO?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 3. 16:16

NATO-katonák csaptak össze kedden egy, a nemzetközi erőknek szánt utánpótlás-szállítmány biztonsági őreivel, a légitámadásban öt őr meghalt – jelentette be az afgán rendőrség. A NATO megerősítette, hogy beavatkozott egy konvojt ért tűzharcba Gázni keletafgán tartományban, de – mint közölte – az első hírei szerint a légicsapást felkelők ellen hajtották végre. Hozzátette, hogy egyelőre nem tudnak többet mondani az incidensről.

„A konvoj segítséget kért és kapott a légierőtől. Még elemezzük a bevetés eredményét" – szól a NATO közlemény.

Afgán hivatalos források szerint a pirkadatkor kezdődött incidensben nem vettek részt felkelők.

„Ma reggel, valamilyen fajta incidens volt egy amerikai konvoj és a Watan Risk biztonsági őrei között" – közölte Ziraver Záhíd gázni tartományi rendőrfőnök. Az általa említett magáncég, a Watan Risk Management konvojok, nemzetközi szervezetek, irodák részére gondoskodik őrző-védőkről.

Zahíd nem közölt részleteket arról, hogy mi váltotta ki az összecsapást, azt azonban elmondta, hogy az ezután következett NATO-légicsapás legalább öt őr életét oltotta ki. A Watan nem volt elérhető, hogy nyilatkozzon az ügyről.

Az incidens körülményei egyelőre zavarosak: nem világos, hogy a NATO-erők és az őrök ugyanahhoz a konvojhoz tartoztak-e, vagy két különböző konvojról van szó.

Ugyancsak kedden, a NATO elveszítette egy emberét egy merényletben Kelet-Afganisztánban, amelyről még nem közöltek részleteket, így nem ismert a halott állampolgársága sem.

A szövetségesek idén eddig több mint 150 külföldi katonát vesztettek Afganisztánban.