Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sport stratégiai ágazattá nőtte ki magát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: honvedelem.hu archív, Balogh Zoltán / MTI, Kovács Tamás / MTI, Hegedűs Róbert / MTI |  2023. november 28. 18:32

Az elmúlt időszakban a sport Magyarországon stratégiai ágazattá nőtte ki magát, közelebb kerültünk ahhoz, hogy sportnemzet legyünk – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden az Országgyűlés kulturális bizottságában.

MTI_Miniszter

A sportért felelős honvédelmi tárca vezetője éves meghallgatásán kiemelte: Magyarország számos nemzetközi sportesemény, köztük az atlétikai világbajnokság, két vizes vb, valamint labdarúgó Eb sikeres házigazdája volt, ezzel párhuzamosan sportolói számos világeseményen szereztek aranyérmeket, és komoly sportlétesítmény-fejlesztések zajlottak.

„Magyarország népességszámában a 93. a világon, területét tekintve a 108., az eddigi nyári olimpiai játékok eredményességét tekintve mégis a 8. helyen áll. Nagy várakozásokkal tekintünk a jövő évi párizsi olimpiára is” – emlékeztetett Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

648d9c34f21b6774120667 másolat

Szerinte a sport stratégiai helyét igazolják az elmúlt években lezajlott infrastruktúra-fejlesztések – köztük a Puskás Aréna felújítása, illetve a Duna Aréna és a Nemzeti Atlétikai Központ megépítése –, amelyek a 21. századnak megfelelő körülményeket teremtettek. Hozzátette: a sportesemények és -fejlesztések ösztönzően hatnak a magyar gazdaságra, élénkítik a turizmust.

Mint elhangzott, az idei budapesti atlétikai vb-n 195 ország 12100 sportolója vett részt, az eseményt a helyszínen több mint 400 ezer néző nézte, a tévék előtt pedig világszerte egymilliárdan.

Stadion

A miniszter kitért a közelmúlt sportdiplomáciai sikereire is, Fürjes Balázs állandó tagságára a NOB-ban, Gyulai Márton sportszakmai igazgatói megbízatására a Nemzetközi Atlétikai Szövetségben.

„A sportért felelős államtitkárság az elmúlt egy évben a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá került. Azok az erények, amelyek jó sportolóvá tesznek valakit, ahhoz is szükségesek, hogy valaki a hazáját védeni tudó katona legyen” – fogalmazott a miniszter.

A bizottság előtt Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy első lépésként az új sportirányítás igyekezett minden döntési folyamatba bevonni a hazai sportélet szereplőit, élükön a köztestületekkel. A versenysport támogatása az idei évtől a Nemzeti Versenysport Fejlesztési Program keretében valósul meg, immár 43 olimpiai sportággal, idén 15,9 milliárd forinttal, ez az összeg jövőre másfél milliárd forinttal nő.

650ada0bc19dd771503418

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy az élsportolók számára ösztöndíj-programokat biztosítanak, az edzők esetében pedig a Kiemelt Edző és a Kiemelt Utánpótlás Edző mellett elindult újdonságként a Nevelő Edző Program. Az egyesületek támogatása terén elhangzott, hogy a kiemelt fővárosi és vidéki sportegyesületek körét is sikerült bővíteni. Az élsport mellett a közösségi sport is középpontba került, ősszel elindult a Sportoló Nemzet Program, hogy minél többeknek lehessen élete része a mindennapos testmozgás. Rendkívüli feladatként többek között a háborúból menekült sportolók elhelyezését és az energiaárak növekedése miatt bajba került vizes létesítmények üzemeltetését kellett megoldania a sportirányításnak.