Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szabadságvágy, a hazaszeretet mindig ott volt és ott lesz a magyar szívekben

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Kálmánchei Norbert |  2022. október 21. 13:31

„A magyar katonák a huszadik században különösen nehéz és sokszor kibogozhatatlanul összetett politikai helyzetekben teljesítettek szolgálatot, különösen igaz ez az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire” – mondta Sándor Zsolt altábornagy, október 21-én, pénteken Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Lehel utcai objektumában.

MHP állománygyűlés (11)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese úgy fogalmazott, hogy 1956 a magyar szó, a bátorság, a szabadságszeretet, a nemzeti összefogás, a hősiesség szinonimájává vált.

„1956. október 23-ra emlékezve tisztelettel hajtunk fejet a forradalmi események neves hősei előtt, ezzel ünnepelve a magyar nép szabadságvágyát és egyben felelősségvállalását. Az ünneplés során azonban azokra is gondolnunk kell, akik névtelenül, ismeretlenül lettek a sorsfordító események részesei” – mondta az altábornagy, hozzátéve: az akkor Magyarországon történtekről a világon szinte mindenhol egyidejűleg tudomást szereztek. Saját hazánkban viszont évtizedekig még beszélni sem volt szabad róla, aztán csak suttogva, majd nyíltan elemezték, vitatták, szakértették, végül ünneppé vált.

MHP állománygyűlés (8)

„Hazánk történelme megtanított minket arra, hogyan kell kudarcokból erőt meríteni és megtalálni mindazt, amely összeköti a magyar embereket. A győzelem általában nem jár tanulsággal, a vereség azonban újrakezdésre, összefogásra sarkall” – fogalmazott Sándor Zsolt altábornagy.

A Magyar Honvédség parancsnokának helyettese kiemelte: 1956 világosan megmutatja, mekkora szabadságvágya volt a magyar embereknek. „Ez a csillapíthatatlan szabadságvágy, hazaszeretet mindig ott volt, és ott lesz is a magyar szívekben, legyen bármekkora a zavar és zaj körülöttünk, legyen bármilyen kicsi az esély a sikerre, és bármilyen nagy az az áldozat, amit megkövetel a szabadság megőrzése” – mondta.

Az ünnepi állománygyűlés végén Sándor Zsolt altábornagy elismeréseket adott át.