Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szétszórt bombák a mai napig szedik áldozataikat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 19. 9:37

Az izraeli hadsereg a Hezbollah elleni 2006-os libanoni háborúban főleg lakott településeket támadott fürtös bombákkal, és főleg a háború utolsó három napján, amikor már tudta, hogy bármikor tűzszünetet hirdethetnek – állítja a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet egy vasárnap Új-Zélandon bemutatott jelentésében.

A “cél válogatása nélkül és aránytalanul nagy tömegben" ledobott több száz fürtös (más néven kazettás) bombából összesen mintegy 4,6 millió kisebb bomba vagy lövedék szóródott szét Dél-Libanonban – tette hozzá wellingtoni sajtóértekezletén Bonnie Docherty, a 131 oldalas jelentés szerkesztője.

A HRW a dokumentumban megismétli azt a vádját, hogy Izrael e szórt lőszerek bevetésével megsértette a nemzetközi jogot és az emberi jogokat. A New York-i központú szervezet független vizsgálatot követel annak kiderítésére, hogy egyes izraeli parancsnokok felelősek e fegyverek bevetéséért és ezáltal háborús bűnök elkövetéséért, vagy pedig felsőbb körök.

Százhúsz ország részvételével hétfőn kezdődik meg az új-zélandi fővárosban az a konferencia, amelynek témája a fürtös bombák betiltásáról szóló konvenció elfogadása. A szerződéstervezet javaslatot tesz egy olyan alap létrehozására, amelyből anyagilag támogatnák a fürtösbomba-áldozatokat, megtisztítanák a fel nem robbant kis bombák által szennyezett területeket, és megsemmisítenék a még létező fürtösbomba-készleteket.

A konvenciót Ausztria, Írország, Mexikó, Új-Zéland, Norvégia, Peru és a Vatikán kezdeményezte egy tavalyi oslói konferencián. A mostani értekezleten 41 ország vesz részt abból a 76-ból, amelynek van a birtokában ilyen fegyver, valamint részt vesz rajta a gyártó cégek többsége. Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Izrael – amelyek mind nagy tömegben állítanak elő és halmoznak fel fürtös bombát – azonban ellenzi a tilalmat, és mindeddig nem volt hajlandó tárgyalni róla.

Docherty szerint az ENSZ-nek ki kell vizsgálnia, hogy az izraeli hadsereg szándékosan támadott-e polgári célpontokat ilyen bombákkal Libanonban. A szétszóródott kis bombák mind a mai napig szedik áldozataikat, a háború befejeződése óta csaknem kétszáz embert öltek meg – állította a sajtóértekezleten Steve Goose, a HRW fegyverkérdésekben illetékes igazgatója.

Az Egyesült Államok egy évvel ezelőtt közölte, hogy Izrael a libanoni háborúban valószínűleg megsértette az amerikai gyártmányú fürtös bombák használatáról Washingtonnal kötött megállapodást, de nem részletezte a feltételezett jogsértés módját. Izrael több alkalommal is megvédte jogát a bombák használatára és közölte, hogy a fegyvereket csak a nemzetközi joggal összhangban veti be. Egy múlt havi izraeli jelentés azonban utal arra, hogy a háborúban előfordulhatott “hadműveleti fegyelemsértés".