Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína újabb orosz fegyverrendszert klónozott

Szöveg: Háború Művészete |  2008. február 19. 9:50

A jelek szerint Kína ismét klónozott egy orosz fegyvert, mégpedig a Tor-M1 légvédelmi rendszert, amiből korábban 30 darabot vásárolt. A kínai változat a HQ17 elnevezést kapta. A szóban forgó Tor-M1-et a NATO SA-15 Gauntlet néven ismeri, ami az SA-N-8 Gecko utódja. Maximális hatótávolsága 12 kilométer és körülbelül 6000 méteres magasságig hatékony.

Ez a légvédelmi rendszer különösen hatékony a közvetlen légi támogatást nyújtó repülőgépek ellen.

Kína feltehetően a tajvani cirkálórakéták ellen kíván védekezni, annak ellenére, hogy a megközelítőleg 880 km/h-ás sebességgel közlekedő rakéták semlegesítése nem egyszerű feladat a Tor számára sem. A légvédelmi rendszernek ugyanis elég sok időre van szüksége, hogy észlelje és befogja a gyorsan és alacsonyan érkező cirkálórakétákat, így lecsökken a beavatkozási esélye annak megelőzésében, hogy a fegyver ne érje el a célját. A 6000 méter felett repülő támadók ellen a fegyver nem alkalmazható. Más típusú, nagy hatótávolságú légvédelmi rakétákkal együtt alkalmazva azonban hatékony légvédelmi ernyőt lehet kiépíteni a Tor segítségével.

A Tor az eddigi tapasztalatok szerint hatástalannak bizonyul a kis méretű és nehezen felderíthető pilóta nélküli robotrepülőgépekkel (UAV) szemben is. Mindezek ellenére egy jól kiépített légvédelmi rendszer részeként igen veszedelmes fegyver, így várhatóan Kína nagy számban fogja gyártani.

CímkékNATOrakéta