Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szíriai hadsereg elfoglalt egy újabb várost

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 28. 17:29

A hadsereg erői szeptember 27-én, kedden kora reggel elfoglalták a közép-szíriai Homsz közelében fekvő Rasztánt, amely a kormányellenes tüntetők központjává vált. A biztonsági erők a nap folyamán pedig országszerte legalább hat civilt öltek meg. Harckocsik és páncélozott járművek tucatjai hatoltak be kétnapi ostrom után a negyvenezer lakosú Rasztánba, amelyet az éjszaka folyamán tankok és helikopterek lőttek. Aktivisták szerint legalább négy halálos áldozata van az akciónak.

A nagy-britanniai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) húsz sebesültről számolt be. Több tucat embert őrizetbe vettek.

Rasztán a Törökországba vezető gyorsforgalmi út mentén fekszik. A térségben több száz dezertőr katona keresett menedéket. A hadseregből többnyire azért szöktek meg, mert nem hajlandók fegyvertelen tüntetőkre lőni.

Az OSDH szerint a hadsereg katonái és a biztonsági erők tagjai három civilt megöltek, hét másikat pedig megsebesítettek Homsz Bajjada nevű kerületében. A fegyveres erők azután lendültek támadásba, hogy dezertőr katonák felgyújtottak egy harckocsit a kerületben. Két másik civilt az ország északnyugati részén, a török határ közelében fekvő Idlíb tartománybeli Dzsabal az-Závíjában, egy harmadikat pedig a középső országrészbeli Deraa tartományban öltek meg a biztonsági erők lövései.

A biztonsági erők lázadók és katonaszökevények után kutatnak.

A dezertőrök, akiknek számát országosan több ezerre teszik, az elmúlt napokban egyre többször támadtak a hadsereg autóbuszaira, kormánykatonák és a Bassár el-Aszad elnökhöz hű milicisták által létesített útakadályokra, kedden Hula városában pedig egy dezertőr zászlóalj létrehozását jelentették be. Homsz térsége és Idlíb tartomány a kormányerőkkel szembeni fegyveres ellenállás gócpontjává vált.

A hadsereg zöme azonban – amelyet az Aszadot is soraiban tudó alavita vallási kisebbség soraiból származó tisztek vezetnek – hű maradt az elnökhöz. A katonák lojalitását szoros figyelemmel követi az alavita irányítású titkosszolgálat, a katonák a tüntetők elleni tűzparancs megtagadásával a kivégzésüket kockáztatják.

Egy Damaszkuszban akkreditált, magas rangú diplomata szerint a katonaszökevények egységei egyelőre szedett-vetett társaságok, de csak az alavita tisztikar erőfeszítései akadályozzák meg, hogy sokkal nagyobb létszámú alakulatok álljanak át a felkelőkhöz.

Az ENSZ adatai szerint 2700-an haltak meg Szíriában a biztonsági erők és az ellenállók összecsapásaiban március óta.