Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibokkal tárgyal Washington

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 17. 17:42

Közvetlen tárgyalásokba kezdett az Egyesült Államok az afganisztáni tálibokkal a tíz éve tartó háború politikai rendezése érdekében – írta május 17-én, kedden a The Washington Post című amerikai napilap. Elemzők korábbi megállapítása szerint Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjének halála után könnyebb lehet a tárgyalók dolga.

Egy meg nem nevezett amerikai illetékesnek legalább három találkozója volt Katarban, illetve Németországban egy olyan tálib tisztviselővel, akit a fanatikus mozgalom vezetőjéhez, Mohammed Omar mollához közel állónak tartanak" – írta a lap egy afganisztáni illetékesre hivatkozva.

A lap szerint Washington júliusig szeretne haladást elérni a tárgyalásokon, amikor is Barack Obama elnök bejelenti az első afganisztáni csapatkivonásokat. Az Egyesült Államok 2014-ig akarja átadni a teljes ellenőrzést az afgán erőknek.

A tárgyalásokról szóló lapjelentés több mint két héttel azután jelent meg, hogy amerikai kommandósok Pakisztánban megölték bin Ladent, ami elemzők szerint hozzájárult a politikai rendezés lehetőségének megnyitásához, és könnyebbé tette, hogy rákényszerítsék a tálibokat az al-Kaidával való szakításra.

A tálibok évekig rejtegették Afganisztánban a terroristavezért, amíg az Egyesült Államok 2001-ben meg nem döntötte rendszerüket. A lázadók által végrehajtott erőszakos cselekmények fokozódása és a háború csökkenő afganisztáni támogatása miatt azonban a nyugati hatalmak, élükön az Egyesült Államokkal, támogatni kezdték Hamid Karzai elnök erőfeszítéseit a tálibokkal való megbékélésre.

A The Washington Post szerint a tálibokkal folytatott tárgyalások nem kormányzati közvetítők, valamint arab és európai kormányok közreműködésével folynak. A tálibok a lap szerint ragaszkodtak az amerikaiakkal való közvetlen tárgyalásokhoz, és hivatalos iroda megnyitását is javasolták, amelynek a lehetséges színhelye Katar lenne.

A tárgyalások még mindig az előzetes szakaszban tartanak. A lap szerint a tálibok hosszú listán állították össze követeléseiket, amelyek között szerepel a guantánamói börtönben fogva tartott húsz fegyveres elengedése. Követelik továbbá valamennyi külföldi katona kivonását és a tálibok jelentős szerepvállalását a kormányban.

Az Egyesült Államok és az afgán kormány azt követeli a táliboktól, hogy vessenek véget az erőszaknak, s tartsák tiszteletben az afgán alkotmányt, így a nők és a kisebbségek jogait és a joguralmat.