Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tárgyalások folytatása lehet a cél

Szöveg: Szűcs László |  2009. augusztus 11. 19:41

A hivatalos jelentések szerint csak a két újságírónő szabadon engedését kívánta elérni Bill Clinton, amikor augusztus 4-én Észak-Koreába utazott. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő azonban úgy véli, hogy a volt amerikai elnök a hathatalmi tárgyalások újraindítására is megpróbálta rábeszélni a sztálinista állam vezetőjét.

A nagyvilág számára egy kicsit váratlanul, augusztus 4-én Észak-Koreába utazott Bill Clinton, az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke, akit a phenjani repülőtéren egy kislány virágcsokorral köszöntött. Az előre be nem jelentett látogatásnak az volt a célja, hogy az amerikai politikus megpróbálja elérni a sztálinista állam vezetőjénél, Kim Dzsong Ilnél a korábban letartóztatott amerikai újságírónők szabadon engedését.

1595890209
– Bár az minden híradásban elhangzott, hogy a nem hivatalos látogatást előre nem jelentették be, tudni kell, hogy a volt amerikai elnök észak-koreai vizitje jóval előre egyeztetve volt a KNDK legfelsőbb vezetésével, s az utat a koreai ENSZ delegáció készítette elő, így a koreaiak ezt a látogatást kvázi hivatalosnak tekintették – mondta el a honvedelem.hu-nak Nógrádi Gyögry.

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: külföldi hírügynökségi jelentések szerint Bill Clinton a jelenlegi amerikai elnök, Barack Obama üzenetét is átadta Kim Dzsong Il első számú vezetőnek; bár a Fehér Házban ezt egyértelműen cáfolták. Hogy mi állhatott ebben az üzenetben azt nem lehet tudni. Az azonban tény, hogy egy korábbi amerikai elnök, Jimmy Carter még 1994-ben azzal a szándékkal utazott Észak-Koreába, hogy közvetítésével sikerüljön felújítani az addigra megrekedt hathatalmi tárgyalásokat, amelyek az ország atomprogramjának felszámolásáról zajlottak. És e tárgyalások pillanatnyilag ugyancsak szünetelnek, hiszen Észak-Korea még júliusban jelentette be, hogy „az Amerikai Egyesült Államok mélyen gyökerező ellenségeskedése miatt" nem tér vissza a tárgyalóasztalhoz, hanem folytatja nukleáris programját.

Mindenesetre az kétségtelen – fogalmazott Nógrádi György –, hogy Bill Clinton küldetése sikerrel járt, hiszen Kim Dzsong Illel folytatott tárgyalásai után elengedték a korábban elfogott két amerikai újságírónőt, akiket még júniusban ítéltek 12 év kényszermunkára illegális határátlépésért és „ellenséges tevékenységért". A koreai-amerikai származású Euna Lee és a kínai-amerikai származású Laura Ling az észak-koreai rezsim elől menekülőkről készített riportot az Észak-Koreát Kínától elválasztó Tumen folyó térségében, amikor az észak-koreai katonák március 17-én elfogták őket. Phenjan akkori közlése szerint az újságírók átlépték a határt, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű sajtóvédő szervezet azonban több forrásból is úgy értesült, hogy a két újságírónő Kínából filmezte a határt, és az észak-koreaiak valószínűleg ott fogták el őket.

– Több furcsasága is van ennek az esetnek. Egyrészt a határfolyó azon a környéken alig 3-4 méter széles, így bárki könnyen átkelhet rajta. Emellett az elfogott és kényszermunkára ítélt amerikai újságírónőket kiszabadulásukig az észak-koreai kormány vendégházában szállásolták el, és semmilyen atrocitás nem érte őket – vélte Nógrádi György, aki úgy véli, hogy lesz folytatása Clinton látogatásának, hiszen az észak-koreaiakat mindenképpen rá akarják venni a hathatalmi tárgyalások folytatására. Persze, hogy mit hoz a jövő az még kérdéses – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő – mivel a sztálinista ország vezetésének „kártyáiba" nem lehet bele látni, ráadásul az első számú vezető is haldoklik.

Nógrádi György szerint bár az Amerikai Egyesült Államokban nagy sikerként értékelik a volt elnök látogatását, a republikánusok azonnal támadni kezdték Barack Obamát, mert nem tetszett nekik, hogy Bill Clinton bocsánatot kért a két újságíró határsértése miatt.

1595890209