Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tartalékosok szerepe a NATO-államokban

Szöveg: Ujházy László |  2011. szeptember 4. 14:31

A NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége (Confédération Interalliée des Offíciers de Réserve – CIOR) augusztus 1–6. között tartotta hatvannegyedik nyári kongresszusát a lengyelországi Varsóban, a NATO Tartalékos Egészségügyi Tisztek Szövetségével (Confédération Interalliée des Officiers Médicaux de Réserve – CIOMR) és a NATO Nemzeti Tartalék Erők Tanácsával (National Reserve Forces Committee – NRFC) közösen.

A tartalékosok, a tartalékos tisztek jelentőségét, presztízsét, az általuk létrehozott szervezetek súlyát a NATO-ban mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a védelem ügyének előremozdítását zászlajukra tűző társadalmi szervezetek közül az Észak-atlanti Szövetségnek mindössze négy parlamenti és társadalmi szervezettel van megkülönböztetett kapcsolata. Ezek közül az egyik a CIOR a másik a CIOMR. Ez nagyfokú legitimitást ad ezeknek a szervezeteknek, valamint nemzeti tagszervezeteiknek.

1595924110
A CIOR, a világ legnagyobb tartalékos szerveződése, közel 1,3 millió tartalékos tisztet képvisel, politikamentes, non-profit társadalmi szervezet, amelynek célja egyfelől megteremteni az együttműködés feltételeit a NATO-tagállamok tartalékos szövetségei között, másfelől erősíteni a NATO iránti szolidaritást. A szövetség fő feladata a NATO politikájának támogatása, segítségnyújtás a NATO céljainak elérésében. A NATO Katonai Bizottsága 1988. március 27-én határozatban ismerte el a CIOR és a CIOMR működését.

A CIOR fő rendezvénye a nyári kongresszus. Idén több mint hatszázan vettek részt rajta – a rendezvényen hazánkat Ujházy László, a CIOR alelnöke képviselte; az
NRFC programjain pedig Farkas Sándor alezredes a HM Személyzeti Főosztály
Katonai Igazgatási Osztály kiemelt főtisztje is részt vett..

A nyári kongresszusokat többnyire valamelyik NATO-tagállamban tartják. A kongresszust katonai sportversennyel és Fiatal Tartalékos Tisztek Műhelyével kötik egybe. Ezek a programok a fiatalokat szólítják meg. A kongresszus részét képező szimpózium valamennyi résztvevő, ezen felül külső szakemberek előtt is nyitva áll. A munka plenáris, illetve bizottsági keretek között zajlik. Kilenc bizottság és munkacsoport segíti a szervezet munkáját.

1595924110
Az idei volt a harmadik alkalom amikor CIOR kongresszust volt szocialista országban tartottak – 2007-ben Rigában, 2009-ben pedig Szófiában rendezték meg a kongresszust. A találkozót a Lengyel Haderő Tartalékos és Veterán Egyesületeinek Szövetsége és a Lengyel Védelmi Minisztérium közösen szervezte. A szervezőbizottság elnöke Czesław Piątas, lengyel védelmi államtitkár volt.

A lengyel házigazda, a CIOR elnök és a CIOMR elnök ünnepélyes megnyitóját követően a plenáris ülés legfontosabb eseménye James Stavidris tengernagy, a NATO európai erőinek főparancsnoka (NATO Supreme Allied Commander Europe – SACEUR), egyben az Egyesült Államok Európában állomásozó erőinek főparancsnoka (Commander of the United States European Command – USEUCOM) videóüzenete volt. A főparancsnok elismeréssel szólt a tartalékosok növekvő szerepéről a NATO különböző műveleteiben.

Az egész napos szimpóziumot másnap tartották. A vitaindító előadás a NATO új stratégiai koncepciójáról és a tartalékosok szerepéről szólt. Külön hangsúlyt kapott az afganisztáni helyzet, a kalózkodás elleni szerepvállalás és a kiber-hadviselés. A munka ezt követően bizottsági szinten folytatódott, majd tájékoztató hangzott el a moldovai Kisinyovban, július 17-29. között megrendezett CIOR Nyelvi Akadémiáról.

1595924111

 Fotó: Henry Plimack