Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tatai dandár a társadalom szerves része

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. április 21. 20:20

Mintegy háromezer érdeklődő, vendég látogatott el a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár alakulatnapjára április 21-én. A rendezvényen – mások mellett – részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, illetve dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar megbízott dékánja.

„A tatai dandárnak óriási hírneve van és nemcsak a megyében, nemcsak az országban, hisz ismerjük azokat a nemzetközi felméréseket, amelyeken Tata, mint helyőrség és alakulat, fent van a térképen. Ez annak köszönhető, hogy az itt szolgáló katonák olyan mentalitással, szakmai tudással, olyan hozzáállással és hazaszeretettel látják el szolgálatukat itthon és külföldön, hogy nem lehet nem figyelni rájuk” – fogalmazott ünnepi köszöntőjében dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy. A Honvéd Vezérkar főnöke hozzátette, nem véletlen, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program technikai része a szárazföldi haderőnem tekintetében Tatán kezdődött. „Nem ígéret, nem terv, hanem materiálisan megvalósult beszerzések” – utalt a dandár statikus bemutatóján felsorakoztatott teljes haditechnikai eszközparkjának egyes darabjaira.

Tatai_alakulatnap_20230421_31 copy

Elismerések átadása után Tóth István ezredes, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnoka is köszöntötte az állományt és az érdeklődőket.

„Dandárparancsnokként ez az első alkalom, hogy ezt a rendezvényt megnyithatom, amely rendkívül megtisztelő érzés. Ez az alakulatnap kicsit más, mint az eddigiek, hisz ahogy a Magyar Honvédség, úgy a dandár is folyamatosan megújul” – hangsúlyozta a parancsnok, hozzátéve: ezt nemcsak az új név mutatja, megújul maga a laktanya, illetve a haditechnikai eszközpark is, emellett további rendkívül fontos beruházások vannak folyamatban.

„Aki tavaly részt vett a nyílt napi rendezvényen, annak feltűnhetett, hogy az idei évben be tudjuk mutatni Önöknek a Pzh2000 önjáró löveget, amellyel a tüzérosztályunk a korábban vontatott D-20 löveghez képest több évtizedes időugrást hajt végre pillanatnyilag” – emelte ki az ezredes, hangsúlyozva, hogy a következő év nyílt napján szintén újabb eszközökkel találkozhatnak majd az érdeklődők. „A megújulás azonban itt nem ér véget. Ahogy mondani szoktam, a célunk az, hogy egy 21. századi laktanyában 21. századi haditechnikai eszközökre 21. századi kiképzést biztosítsunk a hozzánk szegődő katonák részére” – melyhez kapcsolódva elmondta: a hasonló rendezvények nagyon jelentősek a dandár számára, ezek egyik fő célja a társadalom megszólítása, közelebb hozni a katonaéletet a társadalom tagjaihoz.

Tatai_alakulatnap_20230421_06 copy

A nap folyamán került sor a dandár toborzópontjának ünnepélyes átadására is, amelynek szalagját Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka vágta át. „Már vezérkari főnök úr is megfogalmazta, hogy a legjobb toborzó a katona” – kezdte megnyitóbeszédét Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) parancsnoka. Mint fogalmazott, a dandár és a parancsnokság közötti együttműködés a már meglévőnél sokkal magasabb szintre emelkedett, hisz az átadással „fizikai valójában is létrejöhet a laktanya területén egy olyan toborzópont, ahol az érdeklődők elsőkézből, személyre szóló tájékoztatást tudnak kapni.” A parancsnok hangsúlyozta, hogy a parancsnokság és az alakulat célja közös: „minél több katona kezdje meg pályáját Tatán, és maradjon is az alakulatnál, tanuljon és képezze magát.”

Tatai_alakulatnap_20230421_30 copy

A látogatók megtekinthették a dandár hadieszközeinek – többek között a Gidrán harcjármű, a Leopard 2A4HU harckocsi, BTR-80 harcjármű és PzH200HU önjáró löveg – dinamikus bemutatóját is, továbbá egy toborzóelőadással és a nyugalmazott katonák közel száz fős csoportja számára a dandár elmúlt tíz évének mérföldköveit, sikereit és az elkövetkező tíz év terveit összefoglaló előadással is készült az alakulat. Emellett egy akadályversenyt is rendeztek, amelyen 23 négyfős csapat indult, köztük számos kadéttal a Bláthy Ottó Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból és a Kempelen Farkas Képesség és Tehetségfejlesztő Alapítványi Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumból.