Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „tehetetlen” ENSZ-megfigyelők távozását követeli a szíriai ellenzék

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 17. 14:43

A szíriai ellenzék fő ernyőszervezete, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) azt követelte június 15-én, pénteken, hogy az ENSZ-megfigyelők vagy szerezzenek érvényt az egyelőre csak papíron létező tűzszünetnek, vagy távozzanak az országból.

„A nemzetközi megfigyelők ezentúl a gyilkosságok szemtanúinak szerepét játsszák el… Hangsúlyozni kell, hogy az áldozatok száma jelentősen emelkedett az elmúlt hónapban… Felszólítjuk a nemzetközi megfigyelőket, hogy munkálkodjanak az Annan-terv és a tűzszünet haladéktalan érvénybe léptetésén, vagy térjenek haza" – közölte nyilatkozatában az OSDH.

A megfigyelők parancsnoka arra panaszkodott egy pénteki sajtótájékoztatón, hogy az erőszak akadályozza a munkájukat. Példaként hozta fel Haffe település esetét, ahová csak egy hét próbálkozás után jutottak be, mert egy szomszédos falu rendszerpárti lakosai nem engedték át őket.

Az OSDH péntek délutáni közlése szerint a nap folyamán húsz ember vesztette életét az ország több pontján zajló tüntetésekben és erőszakos cselekményekben. Nyolcan közülük akkor haltak meg, amikor rakéta csapódott egy mecset előtt az emberek közé Boszra al-Ham városban, Deraa tartományban.