Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tenger mélyéről az égbe

Szöveg: Háború Művészete |  2008. november 9. 8:22

A Raytheon cég 2009 elejére tervezi egy pilótanélküli robotrepülőgép (UAV) tengeralattjáróról való fellövését, mellyel demonstrálni szeretné, hogy új elképzelésüknek valós létjogosultsága van.

Az amerikai haditengerészet kutatási hivatala az elmúlt hónapban ismertette a Sothoc (Submarine Over the Horizon Organic Capabilities) program részleteit, azon belül is az UAV víz alól való indításának gondolatát. A kilövési folyamat során a robotrepülőgép egy indítószerkezet segítségével kerül a felszínre majd a levegőbe. A mechanizmus lényege, hogy az UAV száraz felülettel éri el a felszínt. Ennek bemutatására szeptemberben került sor a Narragansett-öböl sekély vizes részén.

A forradalmi újdonság első próbája sikeres volt a Raytheon illetékesei szerint. November elejére tervezik a második tesztelést, amikor már valódi robotrepülőgéppel kísérleteznek.

2009 elején pedig – a fejlesztés második fázisának keretein belül -valószínűleg egy Los Angeles-osztályú tengeralattjáróról végzik el az újabb próbát.