Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A terrorista vezér éppen visszavonult a szobájába, amikor megölték

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 7. 16:32

Oszama bin Ladent szobája ajtajában pillantották meg először a kommandósok: a terrorista vezér visszafordult és szobájába hátrált, mielőtt kétszer – a fején és a mellkasán – meglőtték – írta május 6-i, pénteki számában az abbotábádi akcióról kapott új kormányzati beszámolóra hivatkozva a The Washington Post. Az amerikai kommandósok később egy AK 47-est és egy pisztolyt találtak bin Laden szobájában – írta a lap.

„Visszavonulóban volt", amit az ellenállás jelének tekintettek – jelentette ki a egy névtelenül nyilatkozó kormánytisztviselő, akit tájékoztatattak a rajtaütés részleteiről.

„Nem lehetett tudni, hogy miért vonul vissza és mit csinál odabenn. Fegyvert vesz elő? Van egy (robbanóanyagokkal megrakott, öngyilkos) mellénye?" – nyilatkozta a kormányforrás.

A The Washington Post forrásai megerősítették, hogy a rajtaütés előtt egyetlen amerikai kémszervezetnek sem sikerült fotóval vagy hangfelvétellel bizonyítatnia, hogy bin Laden a gyanús abbotábádi épületben tartózkodik, pedig a műveletre a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tavaly decemberben külön forrásokat kért a kongresszustól. A felderítéshez műholdakat és lehallgató berendezéseket is felhasználtak.

A CIA bin Laden rejtekhelyének tavaly augusztusban történt felfedezése után létrehozott egy „biztonságos házat" Abbotábádban, ahonnan kiindulva az emberei figyelemmel kísérték az objektum körüli mozgást – jelentette a The Washington Post.

A felderítők kis csoportja pakisztáni informátorokra és „más forrásokra" támaszkodva próbált képet alkotni a megfigyelt ingatlanban élők életviteléről. A műveletet a legnagyobb óvatossággal kellett végrehajtani, nehogy bin Ladennek ismét módja legyen elillanni.

A CIA „biztonságos házát", amelynek lakói nem vettek részt a rajtaütésben, a kommandós akció után azonnal kiürítették.

A pénteki The New York Times a rajtaütésről szóló kommunikációban jelentkező ellentmondások abból fakadtak, hogy az akcióban részt vevő 79 SEALs-kommandóst mindaddig nem kérdezték ki részletesen, amíg haza nem szállították őket az Egyesült Államokba, a Fehér Ház pedig azonnal kommunikálni akarta a sikert.

Mint emlékezetes, hétfőn a hivatalos washingtoni narratíva még arról szólt, hogy bin Laden tűzharcban vesztette életét és a feleségét élő pajzsként próbálta meg felhasználni. Csütörtökre ez úgy módosult, hogy a 40 perces akció során a rohamban közvetlenül részt vevő két tucatnyi kommandósra csak a terrorista vezér futára tüzelt és hogy bin Ladennél nem volt fegyver, amikor megölték. „Sohasem állt szándékunkban a félrevezetés vagy a dramatizálás" – jelentette ki a The New York Timesnak a Pentagon egy névtelenül nyilatkozó illetékese.

A The Wall Street Journal pénteken pakisztáni hírszerzési forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy bin Laden és a helyettese, Ajman al-Zavahiri útjai hat évvel ezelőtt szétváltak és hogy az al-Kaida második embere „marginalizálta" felettesét, mert annak elapadtak a pénzforrásai és mert csökkent a népszerűsége a hálózaton belül .

A lapnak nyilatkozó amerikai terrorelhárítási szakértő ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy amerikai kémjelentésekben sohasem találkozott ezzel az információval, de azt megerősítette, hogy bin Ladennek gondjai voltak a terrorhálózat finanszírozásával.

A The Wall Street Journal szerint Pakisztánnak a hírneve megmentése érdekében áll úgy beállítani bin Ladent, mint akinek nem volt sok köze az al-Kaidának az utóbbi években elkövetett merényleteihez.