Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A történelem átírásával szemben foglalt állást a két államfő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 19. 6:35

Dmitrij Medvegyev orosz és Simon Peresz izraeli elnök kedden Szocsiban közös nyilatkozatban ítélte el a történelem átírására tett kísérleteket, a Szovjetunió népeinek a náci Németország feletti győzelmét kétségbe vonó és a holokausztot tagadó nézeteket.

A nyilatkozat rámutat, hogy az ilyen törekvések sértik a második világháború minden áldozatát, mindazokat, akik a fasizmus ellen harcoltak.

Medvegyev a találkozó után tartott sajtóértekezleten a közel-keleti rendezés érdekében mindkét felet felszólította arra, hogy tartózkodjanak az egyoldalú lépésektől, kerüljék a konfliktust, nyugodt hangnemben tárgyaljanak. “Oroszország a közvetítő négyes tagjaként azon lesz, hogy ezt elősegítse" – mondta.

Az orosz elnök emlékeztetett a közel-keleti konferencia moszkvai megtartására vonatkozó orosz kezdeményezésre is, s arra, hogy ezt a tervet minden érdekelt fél támogatásáról biztosította. Úgy vélekedett, hogy a közel-keleti rendezésre tett erőfeszítéseket fokozni kell, s ennek során hasznosak a tervezett konferenciához hasonló rendezvények.

A találkozó egyik fő témája az iráni fegyverkezés kérdése volt. Peresz az újságírók előtt hangsúlyozta: Izrael nem fenyegeti Iránt, s van mód az onnan kiinduló fenyegetés csökkentésére. Az izraeli küldöttség tagjainak az Interfax hírügynökség által idézett magyarázata szerint az államfő úgy véli: van mód arra, hogy ne engedjék nukleáris hatalommá válni Iránt.

A látogatás előtt kremlbeli források emlékeztettek rá, hogy Simon Peresz első ízben látogat Oroszországba két évvel ezelőtti hivatalba lépése óta, s hogy izraeli államfő legutóbb 2001-ben tett látogatást Moszkvában. Az illető hangsúlyozta, hogy a két ország között rendszeres a politikai párbeszéd, s jók a kapcsolatok a kultúra terén, valamint az emberek között – az utóbbit elősegíti a múlt évben bevezetett vízummentesség is – s a kölcsönös kereskedelmi forgalom tavaly elérte a 3 milliárd dollárt.

A források azt mondták, a tárgyalások fő témái között szerepel a kétoldalú együttműködés, a kétoldalú szerződések rendszerének a mai követelményekhez igazodó megújítása, így egyebek között az előkészület alatt álló kölcsönös beruházás-védelmi egyezménnyel összefüggő kérdések.