Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatérhet Líbiába a lockerbie-i merénylő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 19. 6:28

A skóciai felsőbíróság elfogadta, hogy az 1988-as Lockerbie-merénylet miatt elítélt líbiai férfi visszavonta az elítélése ellen benyújtott fellebbezési kérelmét. Ezáltal a halálos beteg, előrehaladott daganatos férfit valószínűleg hamarosan kiengedik skóciai börtönéből, és hazatérhet.

A most 57 éves Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahit az amerikai Pan Am légitársaság utasszállító repülőgépének 1988. december 21-i felrobbantása miatt ítélték életfogytiglani szabadságvesztésre 2001-ben, azzal a megkötéssel, hogy legkorábban 27 év után szabadulhat.

A robbanás a skóciai Lockerbie felett történt, ezért a skót igazságszolgáltatás illetékes az ügyben. A volt titkos ügynök április 28-án fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, arra hivatkozva, hogy bírósági tévedés áldozata.

Az elítéltek átszállításáról szóló kétoldalú egyezmény alapján Líbia május elején kérte Nagy-Britanniát, hogy a daganatos betegséggel küzdő elítélt mostani skóciai börtöne helyett hazájában tölthesse le életfogytiglani börtönbüntetésének hátralévő részét. Ügyvédei arra is felhívták a figyelmet, hogy előrehaladott prosztatarákja a végső stádiumba jutott. A skót kormány közölte akkor, hogy ha Megrahi visszavonja fellebbezését, fontolóra veszi a kérést.

Brit tévék már a múlt héten közölték, hogy a férfit hamarosan kiengedik a skóciai börtönből, de az ügyben dönteni hivatott skót miniszter cáfolta, hogy már határozott volna.

Lord Hamilton, a legmagasabb rangú skót bíró közölte kedden, hogy elvben elfogadta a fellebbezés visszavonását, de tárgyalások útján meg kell még oldani bizonyos problémákat ahhoz, hogy az ügyet le tudják zárni. Ennek érdekében három hét múlva ismét összeül a bíróság.

A több mint húsz évvel ezelőtti terrortámadásban 270 ember vesztette életét: 259 a gép fedélzetén és 11 a földön. Az áldozatok között 189 amerikai volt.