Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látványos tisztavatásra készülnek a Hősök terén

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. augusztus 19. 6:17

A hagyományokhoz hűen a Magyar Köztársaság állami ünnepén, augusztus 20-án délelőtt 10 órakor a budapesti Hősök terén a közjogi méltóságok, valamint az ország nyilvánossága előtt tesznek ünnepélyes esküt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett ifjú tisztek.

A 2009. évi tisztavatás – az eddig is szép és felemelő hangulatú, hagyományos program mellett – ezúttal is sokkal többet kínál az érdeklődő nagyközönségnek: a látványt az elmúlt két évben nagy sikert aratott kötelékrepülés fokozza a tér felett, a Szépművészeti Múzeum felőli oldalon pedig idén is megtekinthető lesz a Magyar Honvédség haditechnikai eszközeiből látható bemutató.

A korábbi két évhez hasonlóan ezúttal is az egyetem összes hallgatója részt vesz az eseményen.

Tavalyról már ismert mozzanat, hogy a kiválóan végzett fiatal tisztek elődeik előtti főhajtásként megkoszorúzzák a Magyar Hősök Emlékkövét.

Az ezévi ünnepség további látnivalókat is kínál majd: a tisztavatás előtt és után, mintegy az esemény keretét adva, a Magyar Honvédség zenekarai (helyőrségi zenekarok, valamit a Központi Zenekar) szórakoztatják a résztvevőket, zenés felvonulással, valamint térzenével. A zenekarok, valamint a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége 08.45 órától vonulnak végig az Oktogontól az Andrássy úton a Hősök teréig, a zenekarok a térzenét pedig az ünnepség után, 11.00 órától adják. Délben zenés őrségváltással fejeződik be a rendezvény a Hősök terén.

Az idei esztendőtől kezdődően a Hősök terén rendőrtisztek már nem, hanem csak a honvédtisztek teszik le a tiszti fogadalmat. Az ünnepségen 48 főt avatnak honvédtisztté hadnagyi rendfokozattal, akik közül a Kossuth Lajos Hadtudományi Karon 26 fő, a Bolyai János Katonai Műszaki Karon 22 fő végzett. A tiszti fogadalmat tevők között egy hölgy van.