Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A válság ellenére is nőttek az amerikai fegyvereladások

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 7. 12:30

A gazdasági válság ellenére megőrizte első helyét az Egyesült Államok a fegyvereladások terén a világban 2008-ban, ennek értéke elérte a 37,8 milliárd dollárt – írta a The New York Times. Az újság az amerikai törvényhozás egy tanulmányát idézte. A dokumentumból kiderült, hogy a világon eladott fegyverek kétharmada, 68, 4 százaléka amerikai.

Az eladások jelentősen nőttek az előző évhez, 2007-hez képest, amikor az Egyesült Államok 25,4 milliárd dollárért adott el fegyvert külföldre.

A fegyvereladások terén a második helyre tavaly Olaszország került 3,7 milliárddal, megelőzve a 3,3 milliárdos bevételt elérő Oroszországot, amely 2007-ben még 10,8 milliárd dollárért értékesített fegyvereket.

A The New York Times szerint kiemelkedő az amerikai teljesítmény annak fényében, hogy lejtőn van a világgazdaság.

Tavaly ugyanis 55,2 milliárd dollárért adtak el fegyvert a világban, ez 7,6 százalékos csökkenést mutat 2007-hez képest, és 2005 óta ez a legalacsonyabb ilyen mutató.

Az amerikai fegyvereladások növekedése nemcsak a közel-keleti és ázsiai rendeléseknek köszönhető, hanem a jelentős karbantartási szolgáltatásoknak, amelyeket az Egyesült Államok jelentős számú ügyfelének nyújtanak szerte a világban – emelték ki a kongresszus kutatószolgálata által elvégzett tanulmányban.