Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A vérfürdő elkövetői vállalták a merényletet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 18. 8:33

A múlt heti kaukázusi öngyilkos merénylet hátterében az az iszlamista csoport áll, amely 2004-ben egy beszláni iskolában vérfürdőt rendezett – tudta meg pénteken a Reuters hírügynökség. Az észak-oszétiai Vlagyikavkaz belvárosi piacán elkövetett merényletben legalább 18 személy vesztette életét és több mint százan sebesültek meg.

A hunafa.com honlapon szerdán feltett közleményben a Rijadusz-Szalihijn Mártírok Zászlóalja nevű csoport azt írja, hogy a merénylet „az ingus területet elfoglaló oszétiai árulók elleni dzsihád folytatása" volt.

Ingus felkelők a nyár folyamán számos kisebb merényletet követtek el Észak-Oszétiában. Elemzők szerint a két fél között súlyosbodhatnak a feszültségek, amelyek először akkor támadtak, amikor 1944-ben a szovjet diktátor, Sztálin döntése nyomán ingus területet Észak-Oszétiához csatoltak.

Egy évtizeddel azt követően, hogy Moszkva elűzte Csecsenföldről a szeparatistákat, az Észak-Kaukázusban egyre gyakoribb az erőszak, a lázadó csoportok azt állítják, hogy egy Kaukázus-közi államot akarnak létrehozni, amelyben az iszlám saría törvényei uralkodnának.

A lázadók megszállt területnek tekintik Észak-Oszétiát.

A Rijadusz-Szalihijn vállalta a 2004-ben Beszlánban végrehajtott támadást is, amelyben többszáz embert – zömükben diákot – ejtettek túszul egy iskolában, és amelynek végül több mint 320 halálos áldozata lett.