Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Visegrádi Négyek katona-egészségügyi konferenciája Budapesten

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2022. november 8. 20:10

Budapest ad otthont a Visegrad Military Medicine Conference (VIMIMED) elnevezésű katonaorvosi szakmai eseménynek november 8-10. között. A szlovák, cseh, lengyel és magyar katona-egészségügyi rendszerek vezetői két év után oszthatják meg újra személyesen, közös fórumon a tapasztalataikat.

VIMIMED (2)

A visegrádi országok által életre hívott szakmai programot először 2019-ben rendezték meg Szlovákiában. Tavaly, a pandémia miatt el kellett halasztani az eseményt. Az idei budapesti konferencia nyitóelőadásában dr. Kopcsó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka hazánk katona-egészségügyi rendszerének bemutatása után az általa vezetett katonai szervezet idei eredményeiről és jövőbeli kihívásairól beszélt. Mint fogalmazott: a honvédség egészségügyi szervezetének egyre több és egyre összetettebb feladatot kell ellátnia. Éppen ezért az állomány megfelelő felkészítése, felkészültségének biztosítása prioritás.

A vezérőrnagy elmondta: az idei év az utolsó két-háromhoz hasonlóan elég zsúfolt volt, a COVID, a déli határnál zajló események és az ukrajnai helyzet miatt. Ezenkívül egészségügyi katonáink a külföldi missziókban is változatlanul komoly feladatokat kapnak. „A korábbi évekhez képest sokkal több gyakorlatot tartottunk, sokkal több kiképzés van, többfajta és emellett különböző nemzetközi erőket látunk vendégül. A tempó fokozódott, de büszkén mondhatom, hogy az állomány állta a sarat” – hangsúlyozta az MH Egészségügyi Központ parancsnoka.

A konferencián elhangzott, hogy a NATO-tagállamok hadseregeiben általános gond a megfelelő számú egészségügyi személyzet biztosítása, különösen a katonaorvosok számának növelése. A pálya népszerűsítése, presztízsének emelése a honvédség egészségügyi központjának is fontos célkitűzése. „Bevonzani viszonylag könnyű, megtartani már sokkal nagyobb kihívás a katonákat, beleértve az egészségügyi szakembereket, illetve az orvosokat is. Nekünk mindenféleképpen olyan orvosokra van szükségünk, akik az első lépcsőben is bevethetők, tehát a csapatok egészségügyét szolgálják” – fogalmazott dr. Kopcsó István vezérőrnagy.

VIMIMED (5)

A Magyar Honvédség egészségügyi rendszerének bemutatása során természetesen megkerülhetetlen a Honvédkórház, hazánk vezető egészségügyi intézménye. A kórház működéséről prof. dr. Wikonkál Norbert Miklós, a Honvédkórház főigazgatója beszélt a konferencián.

A Honvédkórház eddigi történetének egyik legfontosabb átalakulása előtt áll. Az intézmény 2023. január 1-jétől az egységes magyar egészségügy részévé válik. „A BM Egészségügyi Államtitkársága alá sorólodunk, de természetesen a gyökereket és a hagyományokat nem engedhetjük el. A katonai szerepvállalásnak továbbra is markánsan meg kell maradnia az intézményben” – nyilatkozta a főigazgató. Mint elmondta: aki katona a Honvédkórház jelenlegi rendszerében, annak a megfelelő megbecsülést a jövőben is meg kell kapnia. Illetve az, aki az intézményhez fordul kezelésért, akármilyen uniformist is viseljen, akármilyen igényjogosultságot szerzett a múltban, a jogosultságának a jövőben is meg kell maradnia. A páciensek kiszolgálása szempontjából maximális színvonalat és pozitív hozzáállást kell tanúsítani az intézmény csapatának.

VIMIMED (13)

A konferencia első napján országa katona-egészségügyi rendszerét Roman Jantos dandártábornok, szlovák katona-egészségügyi főnök, Petr Král ezredes, cseh, valamint Zygmunt Glogowski ezredes, lengyel katona-egészségügyi főnökhelyettes mutatta be. A budapesti székhelyű NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ munkájáról pedig dr. Fazekas László ezredes, a szervezet igazgatója beszélt. Az eseményen megjelent és előadást tartott Tim Hodgetts vezérőrnagy, a NATO Katona-egészségügyi Szolgálatfőnökök Bizottságának elnöke és Stefan Komitz dandártábornok, a Nemzetközi Katona-egészségügyi Koordinációs Központ / Európai Katona-egészségügyi Parancsnoksága igazgatója is.

A konferencia második és harmadik napján elsősorban a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos szakmai tapasztalataikat osztják meg egymással a résztvevők.