Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A vonalkód nem téved

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: archív |  2021. január 14. 7:14

A tervek szerint idén év végén éri el teljes képességét a MH Anyagellátó Raktárbázis Központi Raktára. Hatvani Szabolcs őrnagy, megbízott raktárparancsnok szerint a raktár komoly mérföldkő a katonai logisztika területén.

20210113-raktar 01

Megvilágítva kissé a Központ Raktár rendszerbeállásának fontosságát, le kell írnunk, hogy a haderő raktározási technológiát, szabályrendszerét még az 1950-es években dolgozták ki. A technika fejlődésével azonban mindez idejét múlta, ennek a nagyon fontos szakterületnek is a 21. század színvonalán kell működnie.

„Emellett az anyagok nyomon követésének lehetősége is megkívánta a fejlesztést. A legfontosabb változás az, hogy a logisztikai-tárolási folyamatba bekerül az igen korszerű raktárirányító rendszer. A papír alapú nyilvántartást teljes mértékben leváltja a számítógépes rendszer, ami gyorsabb, pontosabb, hatékonyabb munkavégzést és anyagkezelést tesz lehetővé. Itt már nem a raktáros tud mindent, hanem úgymond a vonalkód, ami pedig nem téved. Az állomány immár klasszikus raktáros, nincs szükség mögöttes logisztikai tudásra, vagy éppen a tárolt szakanyag különösebben beható ismeretére. Az itt dolgozók a számítógépes nyilvántartás alapján ellenőrzik a kiadásra-bevételre tervezett anyagokat” – fogalmazott Hatvani Szabolcs őrnagy.

20210113-raktar 02

A minimális törzselemmel ellátott hatvan fős állomány képes üzemeltetni a gigantikus méretű Központi Raktárat, melynek polcaira összesen 24 ezer raklap helyezhető el. (Összehasonlításként: egy átlagos kamionban körülbelül harminc raklap fér el…) Emellett a kézipolcos raktárrészen képesek a kisebb anyagokat tárolni és kiegészítésként a raklapon fizikai méreteik miatt nem tárolható anyagok számára a 2000 négyzetméteres tömbös tároló áll rendelkezésre. Mivel a csarnok korszerű, az anyagok állagának megóvása teljes mértékben biztosított.

Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly december elsején a Magyar Honvédség birtokba vette az objektumot. Az állomány azóta folyamatosan készül a teljes képesség elérése. Felvázolva az idei év további történéseit, Hatvani Szabolcs őrnagy elmondta: várhatóan január közepétől kezdik meg a kisebb raktárakból az anyagok átcsoportosítását.

20210113-raktar 03

„December 31-ig kell elérnünk a teljes képességet, ami azt takarja, hogy a raktár képes átvenni, tárolni a Magyar Honvédség által beszerzett anyagokat, illetve a meglévő készletek felhasználásával be tud kapcsolódni a haderő szervezeteinek logisztikai ellátásába. Tavaly a kisebb raktárak összekészletezték anyagaik egy részét, és megkezdődik az átszállítás. Állományunk átveszi az anyagokat, ellátja őket a szükséges jelzésekkel, vonalkódokkal, és betárolja a polcrendszerbe. A fentebb ismertetett kapacitás miatt ez hatalmas feladat. Egyébként ide hozzánk csak azok a készletek kerülhetnek, amelyek teljesen használhatóak, inkurrens anyagokat nem tárolunk. Aztán szép lassan majd átvesszük a többi raktár funkcióját” – mondta a megbízott raktárparancsnok.

Az MH ARB Központ Raktára a tervek szerint idén nyártól már részben bekapcsolódik az alakulatok logisztikai ellátásába is.

Címkéklogisztika
Kapcsolódó cikkek