Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A zene lelket kölcsönöz a mindenségnek

Szöveg: kormany.hu |  2011. október 8. 11:18

Az MH Központi Kiképző Bázis helyőrségi zenekara – ezen az estén kiegészülve a Magna Cum Laude együttes három előadójával – fergeteges sikerű koncertet adott október 5-én, szerdán a bázis művelődési központjának színháztermében. A színvonalas zenei est a 36. Zenei Világnap méltó eseménye volt.

1595925662
„A zene erkölcsi törvény. Lelket kölcsönöz a mindenségnek, szárnyat az élménynek, szállni tanítja a képzeletet, bájt ad a szomorúnak, derűt és életet mindennek. Lényege a rendnek, és útja minden jóhoz, igazságoshoz és széphez vezet"- vélekedett a zenéről Platón, a nagy görög filozófus Krisztus előtt több mint háromszáz évvel. Október 1-jét Yehudi Menuhin, világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az UNESCO a Zene Világnapjának nyilvánította 1975-ben.

Az október 5-i, szentendrei koncerten a nézőtér zsúfolásig megtelt, néhányan már csak a lépcsőn kaptak helyet. A katonák, a hozzátartozóik – köztük kisgyermekek – már hosszú percekkel a kezdés előtt nagy érdeklődéssel várták Dalmadi Zoltán vezetésével a zenészek megjelenését a színpadon.

Mikusi Zsolt, az MH Központi Kiképző Bázis parancsnoka köszöntő beszédében szólt a világnap történetéről és jelentőségéről. Méltatta a helyőrségzenekar tevékenységét a bázison folyó kiképzés, illetve a társadalmi feladatokban történő részvétel szempontjából.

A zenészek a zsúfolásig megtelt színházterem közönségének igényes műsort állítottak össze. Először klasszikus katona-zenekari számokat játszottak, majd nagyzenekarrá alakulva a jazz műfaj világsikereiből adtak válogatást. A vendégek, a Magna Cum Laude együttes előadói sajátos műfajt képviselő, nagy közönségsikert arató dalokkal színesítették a koncertet.

Yehudi Menuhin az első világnap tiszteletére írott köszöntőjében egyebek mellett ezeket írta: „Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának."

Ez a koncert a zene szeretetéről, egyfajta lelki megújulásról, az eggyé tartozás élményéről szólt most, 2011 októberében…

1595925663
 
1595925663
 

(Kép és szöveg: dr. Varga József)