Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Abbász az amerikai elnöki megbízottal tárgyalt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 20. 6:15

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke fogadta George Mitchell amerikai elnöki különmegbízottat. Mitchell és Abbász először találkozott az izraeli-palesztin közvetett béketárgyalások május 9-i megindítása óta. A megbeszéléseken a palesztin állam határainak kijelölésére és a biztonsági kérdésekre összpontosítottak – közölte Száeb Erekát palesztin főtárgyaló.

“Ismertettük az amerikaiakkal a területtel kapcsolatos kérdéseket, és szó volt a megszálló hadsereg által Ciszjordániában és a Gázai övezetben elkövetett gyilkosságokról is" – folytatta Erekát. Legutóbb május 14-én izraeli telepesek lelőttek egy 14 éves palesztin fiút Ciszjordániában, mert kővel dobálta autójukat. Előtte egy izraeli katona sebesített meg halálosan egy parasztot a Gázai övezet és Izrael határa közelében. A palesztin fél felidézte a kelet-jeruzsálemi betelepítésekkel kapcsolatos, provokatívnak minősített izraeli kijelentéseket is, mindazonáltal Erekát hangsúlyozta, hogy Mahmúd Abbász is annak örülne, ha a békítő misszió sikerrel járna. A találkozó után Mitchell és Erekát Jeruzsálembe utazott egy munkamegbeszélésre.

A palesztinok Kelet-Jeruzsálem központtal, a Gázai övezet és Ciszjordánia területén akarják létrehozni államukat. Netanjahu feltételekkel ugyan – például Izrael megtartaná Kelet-Jeruzsálemet -, de elfogadta a külön országra vonatkozó követelésüket. Az Egyesült Államok hónapok óta próbál életet lehelni a Gázai övezet elleni 2008-as izraeli offenzíva óta stagnáló békefolyamatba. A megbeszélések kimenetele kétséges, jelenleg főként az izraeli telepespolitika miatt futhat zátonyra a tárgyalás. Mitchell kedden Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel találkozott Tel-Avivban, csütörtökön pedig Benjámin Netanjahu kormányfővel tárgyal. Várhatóan mintegy négy hónapig fog Washington, Jeruzsálem és Rámalláh között ingázni, közelíteni próbálva egymáshoz a felek álláspontját.