Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Adni jó!

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Tóth László |  2020. december 24. 7:19

Különleges keretek között tartotta meg tradicionális karácsonyi ajándékcsomag akcióját a Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány. A koronavírus-járvány elleni védekezést segítő intézkedések miatt ugyanis a szervezetnek számos ponton el kellett térnie a több évtizedes hagyománytól.

TOT_6793

Kökény Lászlóné őrnagy, az alapítvány kuratóriumi elnöke a honvedelem.hu-nak adott interjúban felidézte, hogy a szervezetet 1993-ban, Kelemen István vezérőrnagy – az akkori Budapest helyőrség parancsnoka – hívta életre. Szinte a kezdetekkel együtt indult útnak a Karácsonyi Ajándékcsomag Akció is, amely a rászoruló időseket kívánta támogatni. Bár az évtizedek során sok minden változott az alapítvány életében, összetételében, az év végi ünnepet megszépítő akció sosem maradt el. Ahogy idén sem, csak épp az eddig bevált és megszokott módszerektől kellett ideiglenesen búcsút inteni. Az elmúlt években vagy az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) Petőfi Sándor laktanyájában, vagy pedig a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott ünnepségeken adhatták át a csomagokat az egybegyűlteknek. Erre idén a COVID-19 elleni védekezés okán nem kerülhetett sor. Az alapítvány végül úgy döntött, hogy az összeállított csomagokat elviszi minden érintettnek, egyesével.

TOT_6761

Mindez azonban nem jöhetett volna létre civil és katonai támogatók hathatós segítsége nélkül. Mint Kökény Lászlóné őrnagy fogalmazott, az ajándékcsomagok anyagi fedezetének jelentős részét minden évben az Idősek Világnapján megrendezett jótékonysági koncert adományai biztosították. Ezek 2020-ban azonban elmaradtak, így az idei ajándékozás veszélybe került. Ekkor lépett fel több támogató vállalat és katonai szervezet is - köztük a HM Ei Zrt. és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár - amelyek biztosították az ajándékozó akciót. „Ki kell emelnem azonban az olyan egyéni támogatásokat is, mint például Németh Klára kuratóriumi tagunkat, aki saját maga által hímzett maszkokat küldött számtalan hazai és külföldi címzett részére azt kérve, hogy az értük felajánlott összegeket az alapítvány számlájára utalják” – mondta a kuratórium elnöke.

TOT_6803

Ha az eredeti elképzelésekhez képest szerényebb mennyiségben is, de végül negyven, főként tartós élelmiszerekből és minőségi finomságokból álló csomag készülhetett el, amelyek egészen december 23-a reggeléig az MH BHD laktanyájában pihentek, míg fel nem kerültek a dandár által biztosított gépkocsikra.

Az ajándékok dr. Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, az MH Budapesti Nyugállományúak Klubjának elnöke és Gulya-Szárnyasi Maya főtörzsőrmester, kuratóriumi tag közreműködésével jutottak el a Budapest helyőrségben élő nyugdíjasok ajtajába. Kökény Lászlóné őrnagy hozzátette: további öt csomagot tudtak biztosítani az idős ellátásban dolgozó kollégák részére, akik jelenleg koronavírussal kapcsolatos egészségügyi feladatokat látnak el.

TOT_6915

Az akció minden évben nagy örömöt okoz az idősek körében, de ugyanígy boldogságot jelent az alapítvány kuratóriumának tagjai számára is, hiszen - amint Kökény Lászlóné őrnagy megfogalmazta a szervezet legfőbb motivációját - adni jó.

Az előző évek lelkiismeretes munkájának köszönhetően a Budapest Helyőrség Szociális Alapítványt sok év után ismét közhasznú szervezetté minősítették, amelytől a kuratórium elnöke azt reméli, hogy jövőre még inkább bővül majd a támogatók köre, s ezzel együtt az alapítvány által biztosítható segítségnyújtás mértéke is.